Hvis der konstateres en forurening på vandværket igangsættes der en undersøgelse – og hvis forureningen er af væsentlig grad informeres brugerne om eventuelle forholdsregler (fx hvis vandet skal koges). Hvis du får besked om, at vandet skal koges, skal du følge nedenstående vejledning.
Kogevejledning
Du skal koge vandet inden du anvender det som drikkevand og til madlavning. Vi anbefaler derfor, at du ikke drikker vandet i 'rå' tilstand, det vil sige at vandet skal koges inden indtagelse.
Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100º C i 1 minut, hvorved mikroorganismerne dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur og tid overholdes. Kaffe- og temaskiner opnår ofte kun 80º C, men den længere opvarmningstid kompenserer for dette. Ved brug af elkedel gives 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum.
Du må godt bruge vandet til kogning af kartofler, spaghetti og lignende (hvis vandet ikke afgiver smag, lugt eller andet til fødevarerne). Du må ikke anvende vandet til skylning af salat eller andre rå grøntsager, i stedet kan du skylle med kogt vand.
Du kan godt bruge vandet til bruse- og karbadning, men vær opmærksom på, at børn ikke drikker vandet. Brug ikke vandet til tandbørstning, brug kogt vand i stedet. Læg proteser og lignende i kogt vand.
Vandet er ikke egnet til opvask i hånden - brug kogt vand. Du kan benytte din opvaskemaskine, hvis der ved slutskyl opnås en temperatur af vandet på mindst 80°C.
Undgå vask i hånden. Maskinvask ved temperatur ≥ 60°C vil være sikkert.
Brug ikke vandet til vanding af grøntsager, du skal spise i rå tilstand – men gerne til rodfrugter og blomster m.m.