Du skal kildesortere alt affald fra bygge- og anlægsarbejder og så vidt muligt sortere alle direkte genbrugelige materialer fra ved selektiv nedrivning.
Tommelfingerreglen er, at materialer, der kan genanvendes, skal genanvendes.
Du kan læse mere i vores vejledning om Håndtering af bygge- og anlægsaffald (pdf).
Hvordan genanvender jeg sten-, tegl- og betonmaterialer?
Du har mulighed for at genanvende sten-, tegl- og betonmaterialer mv. som erstatning for fx sten og grus uden tilladelse, hvis de ikke er forurenede (affaldsfraktion 1 - 4). Med forarbejdning mener vi nedknusning til en materialestørrelse svarende til primære råstoffer (fx skal materieler du ønsker at anvende som erstatning for bundsikringsgrus, nedknuses til en materialestørrelse på 0–80 mm).
Du må opbevare forurenet bygge- og anlægsaffald (affaldsfraktion 1 – 7) på stedet i op til et år. Ved uforurenet bygge- og anlægsaffald mener vi bygge- og anlægsaffald, hvor det med høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at affaldet ikke indeholder forurenende materialer eller stoffer i et sådant omfang, eller af en sådan art og koncentration, at anvendelsen af affaldet kan have skadelig virkning på miljøet eller menneskers sundhed.
Affaldet må således ikke indeholde forurenende stoffer, herunder stoffer, der kan give anledning til forurenende nedsivning til jord eller grundvand, herunder f.eks. imprægneret træ, PCB-fugemasse, tjære, sod eller rester af maling og lak.
Det er bygherrens ansvar at sikre, at anvendelsen af materialerne ikke er i strid med Byggeloven, Planloven, Natur- eller Miljøbeskyttelsesloven eller anden lovgivning.
Genanvendelse af jern og metal, gips, stenuld mv.
Du må anvende frasorteret, genanvendeligt bygge- og anlægsaffald til samme eller beslægtede formål som materialerne har været brugt til hidtil. Alternativt kan du aflevere materialerne til en indsamlervirksomhed eller et anlæg, der modtager affald til genanvendelse.