Ansæt en medarbejder i fleksjob

Som arbejdsgiver kan du ansætte en medarbejder i fleksjob, hvis vedkommende har varig nedsat arbejdsevne, men stadig kan bidrage til din virksomhed.

Hvad er et fleksjob?

Et fleksjob er en særlig ansættelse, hvor jobbet tilpasses en medarbejder med nedsat arbejdsevne. Det betyder, at medarbejderen arbejder færre timer eller med justerede opgaver, der tager hensyn til deres helbred. Som arbejdsgiver betaler du løn for de effektive arbejdstimer, som medarbejderen udfører. Medarbejderens løn suppleres af et kommunalt tilskud for den resterende arbejdstid op til 37 timer.

Hvis en medarbejder på grund af kronisk eller langvarig sygdom får permanent nedsat arbejdsevne, kan I overveje muligheden for fastholdelsesfleksjob. Det giver medarbejderen mulighed for at blive i deres nuværende stilling med tilpassede opgaver og arbejdstider.

Hvad er dine fordele som arbejdsgiver?

At ansætte en medarbejder i fleksjob kan give dig flere fordele:

  • Du får adgang til kvalificerede medarbejdere, der kan bidrage til din virksomhed
  • Du kan få mulighed for at fastholde allerede ansatte medarbejdere
  • Du betaler kun løn for medarbejderens effektive timer (medarbejderens løn suppleres op af kommunen i et fleksløntilskud)
  • Du kan tilpasse arbejdstid og opgaver, så de passer til både medarbejderen og virksomhedens behov

Hvordan foregår ansættelse i fleksjob?

Når du ansætter en medarbejder i fleksjob, sker det på baggrund af en bevilling fra kommunen. Det betyder, at medarbejderen allerede har været igennem en vurdering af arbejdsevnen, og det er besluttet, at et fleksjob er den rette løsning for personen.

Du ansætter medarbejderen på samme måde som ved en almindelig ansættelse, men der er nogle særlige regler og procedurer at være opmærksom på:

  • Et fleksjob bliver som udgangspunkt bevilliget for en periode på 5 år. Efter denne periode skal kommunen vurderer, om personen stadig er berettiget til fleksjob. Efter den første 5-årige periode kan personer over 40 år få bevilliget et permanent fleksjob.
  • Find den rette medarbejder. Du kan finde medarbejdere til fleksjob via. Jobcenter Stevns eller igennem dine egne rekrutteringskanaler. Medarbejderen skal have en bevilling fra kommunen.
  • Indgå en aftale om arbejdstid og opgaver. I samarbejde med medarbejderen skal du planlægge arbejdstiden og opgaverne, så de matcher medarbejderens arbejdsevne. Det kan Jobcenter Stevns også hjælpe dig med.
  • Ansættelsen udarbejdes som en fleksjobs-aftale, der skal underskrives i Vitas.
  • Som arbejdsgiver kan du med fordel lave en fleks-tillægsaftale som supplement til den aftale, I indgår med jobcentret i Vitas. En tillægsaftale kan sikre klar forventningsafstemning samt skriftlige aftaler om løbende fokus på udvikling i ansættelsen.

Se videoen, der forklarer om fleksjob i Stevns

Værd at vide om ansættelse af fleksjobber

Hvis din virksomhed er overenskomstdækket, skal løn og arbejdsvilkår fastsættes efter de kollektive overenskomster. Du skal indbetale til pension for de effektive arbejdstimer, din medarbejder i fleksjob bidrager med.

På virksomheder uden overenskomst fastsættes løn og arbejdsvilkår efter en aftale mellem den ansatte og arbejdsgiveren. Er der en relevant, sammenlignelig overenskomst, bruges denne som udgangspunkt, herunder pensionsbidrag. Det skal fremgå af ansættelseskontrakten at ansættelsen er et fleksjob, samt hvilken overenskomst eller sammenlignelig overenskomst der er anvendt. Hvis der er aftalt undtagelser fra overenskomsten, skal dette også være beskrevet i ansættelseskontrakten.

Du skal som arbejdsgiver sikre, at løn- og arbejdsvilkår er rimelige og i overensstemmelse med meddarbejderens arbejdsevne.

En medarbejder, ansat i fleksjob, der skal udføre funktionærarbejde, er omfattet af funktionærloven. Dette gælder også, hvis ansættelsen er mindre end 8 timer om ugen.

Reglen om, at medarbejderen skal arbejde mere end 8 timer om ugen, gælder ikke for fleksjobbere.

Som arbejdsgiver betaler du løn for medarbejderens effektive timeantal, og kommunen udbetaler et fleksløntilskud som supplerer lønnen.

Det er medarbejderen selv, der skal søge om fleksløntilskuddet. Fleksløntilskuddet bliver beregnet ud fra den løn, som medarbejderen får udbetalt af arbejdsgiveren. Reglen er, at jo højere løn, medarbejderen får af arbejdsgiver, jo lavere bliver fleksløntilskuddet.

Et eksempel på lønforholdet er: 

Medarbejderen i fleksjob er ansat til 16 timer om ugen, men i fleksjobbevilligen er de effektive timer anslået til 11 timer om ugen. I dette tilfælde betaler arbejdsgiver løn for 11 timer om ugen, og medarbejderen søger fleksjobløntilskud for resten af timerne, op mod 37 timer/ugen. Medarbejderen er lønnet 164 kr. i timen af arbejdsgiveren, og beregningen for den samlede månedsindtægt inkl. pension og ATP ugør 25.424 kr. (i 2024).

Beregningsgrundlag for fleksjobtilskud:

En fultidsstilling på 37 timer om ugen i samme stilling ville have en månedsløn på 26.295 kr. Medarbejderens løn fra virksomheden bliver suppleret af fleksløntilskuddet, som højst kan være 19.952 kr. pr. måned (i 2024). Tilskuddet reduceres med 30% af lønnen fra arbejdsgiveren op til 16.323. kr. pr. måned (i 2024), og derefter med 55% af beløb, der overstiger 16.323 kr.

I dette eksempel aftrappes tilskuddet med 30% af lønnen på 7.817 kr., hvilket svarer til 2.345 kr. Fleksløntilskuddet er derfor beregnet til 17.607 kr. (19.952 kr. - 2.345 kr.)

Den samlede månedsindtægt inkl. pension og ATP udgør herefter 25.424 kr.

Som arbejdsgiver får du sygedagpengerefusion fra første sygedag for dine fleksjobsansatte. Sygdom og fravær skal indberettes på virk.dk.

En person med bevilliget fleksjob har ofte en række skånehensyn. Disse er beskrevet i fleksjobbevillingen, og som arbejdsgiver indvilliger du i, at tage hensyn til disse behov, når du ansætter en medarbejder i fleksjob.

Eksempler på skånehensyn kan være:

Behov for ekstra pauser

Skånes for tunge løft

Behov for varierende arbejdsstillinger

Skånes for uro og larm

Behov for kort gangdistance

 

Det er muligt at ændre i ansættelsen, fx angående arbejdstimer eller regulering af de effektive arbejdstimer. Det kan justeres både op og ned efter medarbejderens arbejdsevne.

Jobcentret skal i den forbindelse inddrages. Arbejdsområder mv. kan justeres efter behov og aftales mellem arbejdsgiver og fleksjobber, hvis det er foreneligt med fleksjobberens skånehensyn og eventuelt overenskomsten.

Arbejdstimer i et fleksjob kan godt aftales til at være variable.

Arbejdsgiver har pligt til at medvirke til tilpasninger i arbejdsforholdet, hvis det er behov for dette, jf. lov om forskelsbehandling.

Efter 2½ års fleksjobansættelse er kommunen forpligtiget til at lave opfølgning på fleksjobbet ved at kontakte medarbejderen. Det anbefales at virksomheden også deltager i opfølgningen, så man kan få øje på nye muligheder, og der kan findes fælles løsninger på eventuelle udfordringer.

For medarbejdere i et midlertidigt fleksjob vil der være en opfølgning efter 4½ år, som afklarer om medarbejderen fortsat opfylder betingelserne for fleksjob. Hvis medarbejderen er fyldt 40 år, og stadigvæk opfylder betingelserne for fleksjob, vil fleksjobbet laves til et permanent fleksjob.

Jobcenter Stevns står altid til rådighed, hvis du har behov for en ekstra opfølgning. Du kan kontakte os via. formularen her på siden.

 

Jobcentret og den overenskomstbærende faglige organisation modtager efter aftale mellem arbejdsgiver og den ansatte, en kopi af ansættelseskontrakten på fleksjobbet. 

Jobcentretsansvar er alene at sikre, at der er en arbejdsgiver og et job med lønudbetaling, der tilgodeser personens skånehensyn. Det er ikke jobcentrets ansvar at sikre, at arbejdsgiver overholder almindelige ansættelsesbetingelser. 

Fleksjobansatte er omfattet af ferielovens regler, og optjener ret til 25 dages betalt ferie, som enten er løn under ferie eller feriegodtgørelse.

Ferien holdes med fem dage om ugen. Det gælder også selvom medarbejderen ikke arbejder fem dage om ugen. 

Hvis medarbejderen ikke har optjent ferie, kan der søges om ledighedsydelse under ferie, på borger.dk.

Både arbejdsgiver og medarbejder har oplysningspligt, og pligt til at henvende sig til jobcentret hvis der sker ændringer i ansættelsen.

En arbejdsgiver har altid muligheden for at afskedige en medarbejder med saglig begrundelse - også når det gælder fleksjobbere.

En saglig begrundelse kan være, at medarbejderen ikke er egnet til at varetaget jobbet, der er samarbejdsvanskeligheder eller virksomheden skal skære ned eller omstrukturere.

Du skal blot være opmærksom på, at fleksjobbere oftest er beskyttet af lov om forbud mod forskelsbehandling. Dette betyder, at du som arbejdsgiver skal undersøge mulighederne for rimelig tilpasning af jobfunktionen inden afskedigelsen, hvis afskedigelsen er begrundet i medarbejderens funktionsnedsættelser.

Du kan læse mere om afskedigelse af fleksjobbere på cabiweb.dk.

Du kan finde yderligere råd og vejledning til ansættelsesforholdet og overenskomster hos brancheorganisationer, anden faglig organisation, revisorer eller advokater.

Du kan læse mere om fleksjobordningen og gode råd til arbejdsgivere på Cabi, STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), Dansk Erhverv og på Retsinformation.

Du er også velkommen til at kontakte Jobcenter Stevns.

Skråner og usandheder om fleksjob

Uanset om din virksomhed er stor eller lille, kan du ansætte medarbejdere i fleksjob. Fleksjob er ikke kun for store virksomheder med mange ressourcer.

Små virksomheder kan få stor gavn af fleksjobordningen. Fleksjob kan også være en mulighed, hvis du har behov for en medarbejder på deltid eller med særlige kompetencer.

Det kan også være en fordel at ansætte en fleksjobber til de små opgaver på virksomheden. Tag et kig på vores materiale om Spot et småjob (pdf), måske din virksomhed har behov for en ekstra medarbejder, uden at I var klar over det.

En arbejdsgiver har altid muligheden for at afskedige en medarbejder med saglig begrundelse - også når det gælder fleksjobbere.

En saglig begrundelse kan være, at medarbejderen ikke er egnet til at varetaget jobbet, der er samarbejdsvanskeligheder eller virksomheden skal skære ned eller omstrukturere.

Du skal blot være opmærksom på, at fleksjobbere oftest er beskyttet af lov om forbud mod forskelsbehandling. Dette betyder, at du som arbejdsgiver skal undersøge mulighederne for rimelig tilpasning af jobfunktionen inden afskedigelsen, hvis afskedigelsen er begrundet i medarbejderens funktionsnedsættelser.

Du kan læse mere om afskedigelse af fleksjobbere på cabiweb.dk.

Nej, det kræver ikke specielt mere administration at ansætte en fleksjobber kontra en ordinær medarbejder.

Bestil et opkald fra kommunens fleksjob-team

Udyld dit navn

Skriv dét telefonnummer, vi må kontakte dig på

Skriv gerne navnet på din virksomhed

Felter med (*) skal udfyldes