Hjælp til børn og unge

Som barn har du ret til hjælp, hvis du er bekymret, bange, utryg eller trist.

Alle børn har ret til hjælp

Skændes de voksne derhjemme, eller drikker de for meget alkohol? Bliver du, eller nogen du kender, slået? Så kan du få hjælp her.

Hvis du ikke føler, at du kan tale med de voksne, du kender, så kan du tale med en voksen her fra kommunen. Vi hjælper børn og unge, som er bekymrede eller har det svært - og vi vil også gerne hjælpe dig.

Ring og få hjælp

Telefonen er åben: 

  • Mandag til onsdag 08.00-15.30
  • Torsdag 08.00-17.30                           
  • Fredag 08.00-13.00

Ring 40 23 92 25

Læs mere om, hvad du kan få hjælp til

Ringer du udenfor vores åbningstid og har så meget brug for hjælp, at det ikke kan vente til i morgen, så kan du ringe til Børnetelefonen på telefonnummer 116111.

Hvis du er i fare eller har tanker om at skade dig selv, skal du ringe til Alarmcentralen på 112 med det samme. 

Du kan få hjælp til mange forskellige udfordringer. Det kan f.eks. være: 

  • Hvis du er trist eller ked af det
  • Hvis de voksne derhjemme skændes meget 
  • Hvis de voksne derhjemme drikker for meget alkohol
  • Hvis du eller nogen, du kender, bliver slået eller behandles dårligt
  • Hvis du føler dig utryg derhjemme

Der kan også være andre slags problemer, der er for svære til, at du kan klare det selv. 

Når du ringer til os, kommer du til at tale med en børne- og ungerådgiver. Børne- og ungerådgiveren ved en masse om, hvordan man hjælper børn og unge, der har det svært og har brug for hjælp. Børne- og ungerådgiveren kan give dig gode råd og sørge for, at du får den hjælp, du har brug for. 

Når du ringer, behøver du ikke at fortælle, hvad du hedder, eller hvor du bor. 

Hvis vi mener, at du har det så svært, at du eller en, du kender, har brug for hjælp lige nu, kan det være nødvendigt, at vi får dit navn at vide. Hvis det sker, er du nødt til at fortælle, hvem du er, så vi kan hjælpe. Det kan også være, at vi bliver nødt til at informere dine forældre. 

Når du taler med en børne- og ungerådgiver, vil børne- og ungerådgiveren prøve at finde ud, om du har brug for hjælp fra kommunen. 

Børne- og ungerådgiveren kan fortælle dig, at vi vil undersøge, hvordan du får den bedste hjælp fra kommunen. Det betyder, at børne- og ungerådgiveren ringer til dig igen, så I sammen kan aftale, hvad der skal ske. 

Det kan også være, at børne- og ungerådgiveren foreslår, at du taler med en god ven, dine forældre eller eksempelvis Børnetelefonen eller en anden telefonrådgivning. 

Der findes en lov om børn og unge i Danmark, som hedder barnets lov. I den står der, at kommunen skal undersøge, om de kan hjælpe dig, hvis du beder om det, eller hvis nogen er bekymrede for, hvordan du har det. 

Du har altså ret til hjælp, hvis du har brug for det. Du har eksempelvis ret til: 

  • At bo i et trygt hjem
  • At gå i skole
  • At blive lyttet til 
  • At blive inddraget 

Det betyder ikke, at du altid kan bestemme, men din mening er vigtig. 

Du kan også få hjælp fra andre

BørneTelefonen henvender sig til alle børn og unge. Her kan du året rundt få rådgivning, trøst eller bare tale med en voksen, der har tid til at lytte. 

Læs mere om Børnetelefonen her

Er du mellem 12 og 25 år og oplever, at livet ikke altid går helt, som du gerne vil, så kan du kontakte Headspace. 

Læs mere om Headspace her

 

TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis, og alle ansatte og frivillige har tavshedspligt og er her for at hjælpe dig.

Læs mere om TUBA her

Psykiatrifonden tilbyder gratis rådgivning til alle, som oplever psykiske udfordringer eller har et nært familiemedlem med psykiske problemer. 

Læs mere om Psykiatrifonden her

 

 

Hos Livslinjen kan du få anonym rådgivning, hvis du har selvmordstanker eller har brug for hjælp til at sætte ord på det, der er svært. 

Læs mere om Livslinjen her

Sorglinjen er for alle unge over 13 år, som har en forælder eller en søskende, der er alvorligt syg eller død. Du kan anonymt skrive eller tale med en voksen, som kan lytte til dig og rådgive om, hvad du kan gøre. Det nationale sorgcenter tilbyder også gratis psykologhjælp.

Læs mere om Det nationale sorgcenter her

Sexlinien for unge mellem 15 og 25 år, som søger rådgivning om sex, køn og krop. Udover personlig rådgivning kan du også søge information om eksempelvis prævention, sexsygdomme, graviditet og meget mere. 

Læs mere om Sexlinien her

Hos foreningen spiseforstyrrelser og selvskade kan du få rådgivning og støtte til at håndtere en spiseforstyrrelse eller selvskade hos dig selv eller hos en, du holder af.

Læs mere om Foreningen for spiseforstyrrelser og selvskade her