Lokal Agenda 21-strategi er et verdensomspændende initiativ med tilslutning fra godt 180 lande, som har til formål at sætte fokus på bæredygtig udvikling primært indenfor klima og miljø. En Lokal Agenda 21-strategi er Kommunalbestyrelsens visioner for, hvordan vi kan skabe en bæredygtig kommune og en køreplan for de første skridt på vejen. Læs mere om Lokal Agenda 21-strategi på www.naturstyrelsen.dk.
En Lokal Agenda 21-strategi er en regions eller en kommunes bidrag til en bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. En Lokal Agenda 21-strategi giver sig udtryk i opstilling af mål og udførelse af konkrete projekter, der nedsætter forureningsniveauet og mindsker ressourceforbruget.
Agenda 21-strategi er en 300 siders plan for at opnå en bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Planen blev vedtaget på FNs konference for miljø og udvikling, UNCED i Rio de Janeiro i 1992.
Agenda betyder huskeliste eller dagsorden og 21 henviser til det 21. århundrede. Det væsentlige ved denne vedtagelse er, at den skal omsættes i lokale initiativer. Intentionerne er at fjerne overhængende miljøtrusler, begrænse overdrevne ressourceforbrug og i fællesskab forsøge at styre udviklingen i en mere bæredygtig retning.
Det lokale miljø - den globale indsats
Det globale miljø er ikke længere kun en sag for stats- og regeringschefer. Dagsordenen fra Rio, Agenda 21-strategien, opfordrer befolkningerne over hele verden til at samarbejde om lokale handlingsplaner og initiativer for en bæredygtig udvikling - lokal Agenda 21-strategi.
Den lokale Agenda 21-strategi kan ses som en samlende paraply for allerede igangværende og nye aktiviteter til fremme af en bæredygtig udvikling. Aktiviteterne skal tilgodese fem forhold, som er udtryk for en praktisk tolkning af det omfattende Rio-dokument:
- Helhedssyn og tværsektoriel tænkning
- Aktiv borgerdeltagelse
- Kredsløbstankegang
- Inddragelse af globale hensyn
- Styrkelse af det langsigtede perspektiv
Lovgrundlaget for arbejdet med Lokal Agenda 21-strategi står beskrevet i Planlovens Kapitel 6a § 33.