Har frosset i 75 år – Stevns Kommune kom til undsætning med varm kakao og chokolade

Publiceret 30-01-2024

Skolepatruljerne har gjort skolevejen mere sikker i 75 år, og selvom de første skolepatruljeelever efterhånden er godt oppe i alderen, lever traditionen videre på skolevejen, også når det er mørkt og koldt.

Flemming Petersen uddelte varm kakao og chokolade til Mikkel, Zuzanna, Alfred, Casper, Oliver og Anthon fra 6. årgang på Store Heddinge Skole.

Når skolepatruljerne i uge fem stiller sig ud til skolevejen, står de på skuldrene af flere generationer før dem. I år er det nemlig 75 år siden, at ordningen med skolepatruljer i Danmark for første gang så dagens lys.
Siden starten i 1949 er mange flere skolepatruljer kommet til landet over, som det er tilfældet i Stevns Kommune. Det er netop skolepatruljernes kontinuerlige indsats året rundt, som kommunen fejrer i uge 5. Netop denne uge har Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring døbt ”Den Sureste Uge”, da det er mørkt, koldt og ofte vådt på skolevejen.

Vi skylder at anerkende alle de unge mennesker, som har taget en vagt i skolepatruljens tjeneste. De tager en vigtig opgave på sig, og medvirker til at sikre en sikker skolevej for deres kammerater på vej til skole. Det giver tryghed – både for skolens mindste elever, og ikke mindst de forældre, som sender deres børn i skole.
Flemming Petersen, formand for Udvalget for Plan, Miljø og Teknik.

I alt deltager 77 kommuner i ”Den Sureste Uge” 2024.

Danskerne bakker op om skolepatruljen

Når skolepatruljerne stiller sig ud til vejen, kan de regne med danskernes opbakning. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag. Det er nemlig hele 96 procent af danskerne, som er positive overfor skolepatruljerne og den indsats, de yder.

'Skolepatruljerne fortjener til fulde den massive opbakning, som danskerne udviser. De gør et vigtigt stykke arbejde, som skaber tryghed på skolevejene, og når de lyser op i morgenmørket, så er det ikke kun til glæde for børnene, men også de voksne, der i bil som på cykel bliver mindet om at tage hensyn til skolevejens yngste og uerfarne trafikanter', siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Ud over danskernes massive opbakning fortjener skolepatruljerne også et gedigent skulderklap. Derfor står Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring bag ”Den Sureste Uge”, hvor skolepatruljerne landet over bliver hyldet, og hvor mange af landets kommuner og politikredse dukker op i morgentrafikken og giver en kop varm kakao, friskbagt bagværk, chokolade eller noget helt andet.

'Vi er midt i den koldeste og mørkeste tid på året, hvor det kan være ekstra surt at skulle op før alle kammeraterne. Men skolepatruljerne er der hver morgen og får de andre elever sikkert i skole og endda med et smil på læben. Det fortjener al den hyldest og anerkendelse, de kan få, og derfor er vi også klar med noget ekstra lækkert i Den Sureste Uge', siger Mikkel Klausen, chef for uddelinger i LB Forsikring.

Fakta:

I undersøgelsen ’Skolepatruljer 2023’, som Wilke har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, blev 1.018 danskere stillet følgende spørgsmål:

Mange af landets skoler har skolepatruljer stående ved skolerne om morgenen og evt. om eftermiddagen. Hvad synes du om, at skolerne har skolepatruljer?

  • Meget godt / godt: 96 procent
  • Meget dårligt / dårligt: 1 procent
  • Ved ikke: 2 procent

Om “Den Sureste Uge”

“Den Sureste Uge” er en årligt tilbagevendende kampagne i uge 5 med formålet at anerkende landets skolepatruljer for deres vigtige arbejde. Netop uge 5 har tradition for at være den mørkeste, vådeste og koldeste – og dermed sureste – tid at stå skolepatrulje, og der skal skolepatruljerne have et ekstra skulderklap som tak for indsatsen.

Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag kampagnen, som inviterer alle kommuner, politikredse og skoler med skolepatruljer til at deltage.

Flemming Petersen
S:Formand
O:Udvalget for Plan, Miljø og Teknik
Liv Kofoed-Jensen
S:Senior projektleder
O:Rådet for Sikker Trafik
Jeppe Gudmandsen
S:Pressekonsulent
O:Rådet for Sikker Trafik