Pers købmandsbutik bevarer både den stevnske historie og byggematerialernes kvalitet

Jeg brænder for det gamle. For at redde historien.
Per Jensen

Den gamle købmandsbutik i Magleby havde stået tom siden midten af ’90erne. Og det kunne ses.

Nogle steder var loftet faldet ned. Toilettet fra 1955 virkede ikke længere. Og i kælderen stod en halv meter vand.

Som en fin ældre dame, der var blevet efterladt i fortiden, men sådan skulle det ikke blive ved.

Kærligheden til historien

Per havde længe haft et godt øje til den gamle købmandsbutik. I over 30 år var han kørt forbi bygningen på vej til og fra arbejde. Så da muligheden opstod slog han til og underskrev købsaftalen.

Nu er hullerne i taget lukket, toilettet skiftet ud og kælderen er knastør. Førstesalen er færdig og baghuset klar til brug. Kun stueetagen er stadig under restaurering.

Det er fem år siden, Per gik i gang med projektet. I den tid har han indhentet historier og studeret gamle fotografier af butikken, så han kan genopbygge den, som den så ud, da den blev bygget helt tilbage i 1917.

Fordi historien er vigtig for bygningen, synes Per, der har brugt størstedelen af sine godt 30 år i tømrerfaget på at restaurere gamle bygninger.

Kvaliteten af det gamle

Per restaurerer og genanvender alle de materialer, han kan, i huset. Og det giver både god mening i bæredygtighedens navn og i kvalitetens. F.eks. er nye træmaterialer af meget lavere kvalitet end det træ, der blev brugt til opførelsen af huset, selvom det gamle træ har mere end 100 år på bagen.

Derfor knokler Per ufortrødent videre med renoveringen af den gamle Købmandsbutik, som skal stå helt færdig om et års tid. Det har været en lang og spændende rejse. Nogle gange endda hård. Men som Per siger: ’Stevns stædighed kan også gøre meget… den bruger jeg nok lidt!’

Pers hus

Per restaurerer alt, hvad han overhovedet kan i den gamle købmandsbutik. F.eks. kunne det være fristende at udskifte de mere end 100 år gamle vinduer i bygningen, men det kan faktisk gå ud over kvaliteten.

’Nogle nye trævinduer fra i dag holder ikke 10 år,’ forklarer Per og uddyber: ’Opvæksten af træet går tit for hurtigt. Jeg restaurerer vinduerne her fra 1917 nænsomt, så kan de holde 100 år mere.’

Video

Hør Per fortælle om forskellen på gamle og nye vinduer i videoen herunder:

Det er ikke kun vinduerne, som Per har beholdt. Selvom der har været steder i huset, hvor han har måttet skifte ud, er der en stor del af træværket, som er originalt:

Spærrerne er de oprindelige, loftbjælkerne er intakte (bort set fra en smule råd, som Per har fikset) og gulvene på førstesalen er blevet slebet ned, så de næsten står flottere end for 100 år siden.

Man kan godt mærke, at huset er gammelt, men det er der ikke noget galt med – faktisk tvært imod: ’Huset har jo den alder og sjæl, det har,’ forklarer Per og uddyber: ’Det HAR sat sig. Og det må godt være synligt.’

’Du kan ikke sætte et billardbord på førstesalen, for alle kuglerne ender i den ene ende!’ griner han.

Video

Hør Per fortælle om nogle af de ting, han har restaureret - og hvorfor - i videoen herunder: