Charlottes hus er godt for indeklimaet og CO2-regnskabet

Jeg vil rigtig gerne være med til at bane vejen for nogle nye ting, som jeg tænker er rigtig godt for os alle sammen.

Charlotte Mannstaedt

For Charlotte startede det hele med nysgerrighed for klima og bæredygtigt byggeri.

Til Building Green-messen i København fik hun øjnene op for de forskellige moderne isoleringsformer, blandt andet isolering med halm.

Det blev indgangsvinklen for Charlotte og partneren Erik, som begge gik med drømme om at bygge deres eget hjem.

De fik en demonstration af materialet ved et hus, som var ved at blive bygget i Herfølge: ’Så tog vi over og kiggede på det og de to tømrere, der stod og byggede det der, de var begejstrede!’ husker Charlotte.

Begejstringen smittede og Charlotte fik hurtigt en aftale i stand om, at de selv samme tømrere kunne hjælpe med at bygge hendes hus. Men det stoppede ikke ved halm i væggene.

Et unikt hus

Da Charlotte og Erik først havde besluttet sig for retningen, gik der måske lidt sport i den. ’Vi tænkte, okay – hvor langt kan vi gå inden for de eksisterende rammer?’ fortæller Charlotte.

Resultatet blev et hus bygget af træ, kalk og halm. Det hele står på et fundament af skruer i stedet for beton.

Huset er så unikt, at det er kommet med i et forskningsprojekt fra Århus Universitet, som undersøger effekten på CO2-regnskabet i den kommende tid.

Og hvem ved, måske ligger Danmarks mest bæredygtige hus lige her i Hellested?

Charlottes hus

Et skruefundament forbruger langt mindre CO2 i produktionen af skruerne end de traditionelle betonfundamenter, som vi har tradition for at bygge med her i Danmark.

Charlotte blev opmærksom på muligheden, fordi hendes annex-bygning blev leveret med skruer. Det var smart, tænkte hun – mon man kan gøre det samme med et helårshus? Svar var ja. Faktisk er det en mere almindelig byggetradition i lande, hvor man f.eks. bygger på klippegrund og lignende.

Derfor står Charlottes hus nu på et fundament af 31 enorme skruer. De længste er 3,5 meter lange og har en diameter på 11,5 centimeter.

Skruerne leveres af virksomheden Fremtidens Fundament.

En ekstra bonus ved skruerne er, at Charlotte ikke behøvede at grave ud under huset. Derfor fik de store trærødder lov til at stå – og det samme gjorde deres træer. Så nu har hun et hus med træer og dyreliv helt tæt på vinduerne.

Video

Hør Charlotte fortælle om skruefundamentet i videoen herunder:

Ydervæggene i Charlottes hus er bygget af elementer i træ med halmisolering i, og lagrer dermed CO2.

Elementerne er udviklet af den hollandske virksomhed EcoCocon, som især fangede Charlottes interesse, fordi de er cradle to cradle-certificerede.

Elementerne blev leverede i bedste LEGO-stil, som store klodser, der hurtigt blev sat sammen til vægge i huset. Og så var de skræddersyede til plantegningen, så de passede hele perfekt.

Video

Hør Charlotte fortælle om EcoCocon i videoen herunder:

Dampspærrer? Charlotte er IKKE fan!

Hendes hus er i stedet bygget af materialer, som lader luften trænge igennem: Kalk på væggene. Træ som skelet. Halmisolering i væggene. Deraf navnet: Åndbare materialer.

Det kan anbefales, hvis du gerne vil have et lækkert og også sundt indeklima, siger hun.

Video

Hør Charlotte fortælle om åndbare materialer i videoen herunder: