Ifølge Dagtilbudsloven er Kommunalbestyrelsen ansvarlig for, at der føres tilsyn i de kommunale og private dagtilbud inkl. dagplejekontoret.
Kommunen er ligeledes forpligtet til at føre tilsyn med de private pasningsordninger. Ledelsen i den kommunale dagpleje gennemfører tilsynet hos de kommunale dagplejere.
Rammerne og gennemførelsen af de pædagogiske tilsyn i Stevns Kommune er beskrevet i bilaget "Tilsynskoncept for pædagogisk tilsyn i Stevns kommunes dagtilbud - 2022".
I gennemførelsen af tilsynene tages der udgangspunkt i specifikke tilsynsskemaer for hhv. dagtilbud og private pasningsordninger.Tilsynsskemaer kan ses i bilagene "Tilsynsskema - dagtilbud" og "Tilsyn ved privat pasningsordning".
I foråret 2022 har en ekstern pædagogisk konsulent gennemført tilsyn i tre kommunale dagtilbud og dagplejekontoret og i efteråret 2022 har den pædagogiske konsulent gennemført anmeldt pædagogisk tilsyn i 7 kommunale dagtilbud, 3 private dagtilbud og 9 private pasningordninger.
Informationerne fra tilsynene i de kommunale og private dagtilbud samles i en tilsynsrapport, som skal offentliggøres på dagtilbuddets hjemmeside. Tilsynsrapportene kan ses i bilaget "Samlede tilsynsrapporter".
Forårets tilsyn i Bulderbo gav anledning til at at Bulderbo kom under skærpet tilsyn med handleplan. Der er siden juni 2022, med udgangspunkt i handleplanen, indtil videre gennemført yderligere 5 anmeldte og 4 uanmeldte tilsyn. Der er udarbejdet et tilsynsnotat for hvert af disse tilsyn. Handleplanen og tilsynsnotaterne kan ses i bilaget "Handleplan og samlede tilsynsnotater". Af tilsynsnotaterne fremgår det at der i Bulderbo sker en jævn positiv udvikling af den pædagogiske kvalitet og at der lægges op til at lave en status og slutevaluering af handleplanen.
Hovedpointerne fra de pædagogiske tilsyn i de private pasningsordninger i 2022:
- Generelt kender og arbejder de efter temaerne fra den styrkede pædagogiske læreplan.
Tilsynet har guidet og vejledt ift. dette punkt.
- Både i dialogen og i observationerne er der tegn på, at der er forståelse for tilrettelæggelse og gennemførelse af relevante pædagogiske aktiviteter.
Herunder betydningen af at skabe det gode samspil og nærvær med børnene. ?
- Der er generel forståelse og opmærksom på hygiejne- og sikkerhedmæssige forhold.
Tilsynet kom i enkelte tilfælde med sikkerhedsmæssige påbud, som efterfølgende er blevet udbedret.
Hovedpointerne fra de pædagogiske tilsyn i de kommunale og private dagtilbud i 2022 fordelt på temaer:
Tema 1; Opfølgning på sidste tilsyn:
Det kan konstateres, at dagtilbuddene generelt arbejder fokuseret med de anbefalinger der er beskrevet i tilsynsrapporterne og medført ændringer i den pædagogiske praksis.
Den nye struktur med skiftet fra områdelede til selvstændig ledelse haft en betydning for sammenhængen, hvilket også gør sig gældende for en række dagtilbud har fået ny leder.
Ligeledes har forholdene under Covid-19 pandemien har haft påvirket det dagtilbuddenes fokus og prioriteringer. Dette har dog givet nogle andre positive effekter såsom øget kvalificering i brugen af udemiljøerne.
Tema 2; Sprogvurderinger:
Overordnet bliver der arbejdet fokuseret med sprogvurderinger, samarbejdet med PPR og det øvrige sprogarbejde. Det er forskelligt hvordan de enkelte dagtilbud organiserer gennemførelsen og systematikken i sprogvurderingene og det øvrige sprogarbejde. I forbindelse med projektet "Mere tid til kerneopgaven" har dagtilbuddene gjort opmærksom på, at der er uklarheder i arbejdet omkring den sproglige indsats og på den baggrund er der nedsat en arbejdsgruppe, som sal arbejde med at styrke meningen, sammenhængen og systematikken i sprogindsatsen. Ligeledes er der fokus på at styrke den løbende kompetenceudvikling i sammenhæng med den kommende kompetenceudviklingsstrategi på dagtilbudsområdet.
Tema 3; Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan:
Grundlæggende arbejdes der grundigt og fokuseret med den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Stevns Kommune. Generelt har og er dagtilbuddene været optaget af at bruge rammerne i læreplanen, og kravet om at etablere en evalueringskultur, til at udvikle og styrke den pædagogiske praksis og kvalitet. Det er forskellige hvor lang dagtilbuddene er nået med at etablere en evalueringskultur og noget som de selv påpeger at de vil arbejde videre med.
Der har ligeledes været særligt fokus på at dagtilbuddenes skriftlige læreplan skulle evaleres inden udgangen af 2022. Denne evaluering skal danne grundlag for en revidering og optimering af en ny skriftlig læreplan, som skal offentliggøres på dagtilbuddenes hjemmesider.
Generelt er der god forståelse for vigtigheden i at inddrage børneperspektivet i det pædagogiske arbejde, hvilke både kan læses og observeres. Inddragelse af børneperspektivet har også et særligt fokus i processen Sammen MED børnene, som kan være med til at styrke vores indsatser.
Det samme gør sig gældende i arbejdet med børn i udsatte positioner. Allerede nu er det et område som der arbejdes målrettet med og den kommende inklussionsstrategi vil være med at understøtte vores fælles sprog og metoder.
Tema 4; Medarbejderkompetencer:
Generelt er der fokus på kompetenceudvikling både internt og ekstern samt rekruttering.
For at få mest muligt ud af de midler der er til rådighed er der et generelt fokus på interne udvklingsforløb, interne kurser, foredrag mv.
Dagtilbudsområdet som helhed er ved at udarbejde en Kompetenceudviklingsstrategi i samarbejde med Uddannelseskonsulent Annette Bak Frederiksen for på den måde at understøtte dagtilbuddene ift. kompetenceudvikling. Herunder er der også fokus på at styrke onboarding af nye medarbejdere.
Nationalt er der stor fokus på at videreuddanne pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter via Meritpædagoguddannelsen. Lige pt. afventer vi afklaring fra ministeriet ift. løn under uddannelse
Tema 5; Evt.:
Der var særligt to emner der fyldte under evt. hhv.
- IT og WIFI - meget dårlig forbindelse og omstændig arbejdsgange giver store udfordringer.
- Styrkelse af det tværfaglige samarbejde.
Begge dele har været drøftet i forbindelse med projektet "Mere tid til kerneopgaven" og der skal nedstættes en arbejdsgruppe ift. styrkelsen af IT og WIFI og der er ligeledes igangsat en evaluering af distriktssamarbejdet.
Evaluering af tilsynskonceptet med dagtilbudslederne
Sidste år blev der udarbejdet et nyt tilsynskoncept på baggrund af den nye tilsynslovgivning.
Vi valgte derfor at evaluere konceptet med dagtilbudslederne, som generelt oplevede at tilsynene er brugbare ift. at udvikle og styrke kvaliteten i en pædagogiske praksis.
Det har været særligt værdifuldt med gode dialoger i de enkelte grupper samt en grundig tilbagemelding.
Der er et ønske om et øge tilsynskadencen så der det ene år er et anmeldt tilsyn og året efter et uanmeldt tilsyn som opfølgning. Lige nu er der kun tilsyn hvert andet år i de kommunale dagtilbud.
De private børnepassere vil også få mulighed for at komme med input og slutteligt vil vi som forvaltning også være opmærksomme på andre relevante koblinger, såsom sprogvurderinger, TOPI, tværfagligt samarbejde mm.
På baggrund af evalueringen vil vi senere komme med et udspil til en optimering af tilsynskonceptet.
Kort opsummering og tværgående udviklingspotentialer i dagtilbuddene:
Set i et kontolperspektiv viser tilsynene, at der overvejende er en god pædagogisk kvalitet i Stevns Kommunes kommunale og private dagtilbud.
Set i et udviklingsperspektiv vil det være relevant at arbejde videre med følgende overskrifter:
- Struktur, pædagogisk tilrettelæggelse, didaktik og metoder
- Systematisk inddragelse af børneperspektivet
- Skift og overgange
- Fysiske læringmiljøer