Resume
Borgere, som er berettiget til støtte til personlig pleje og praktisk hjælp, har med enkelte undtagelser mulighed for selv at udpege en hjælper til at udføre de bevilligede opgaver.
Social og Sundhedsudvalget vedtog den 5. januar 2022 at sende første udkast til kvalitetsstandard og vejledning om selvudpeget hjælper i høring i Ældrerådet og Handicaprådet, hvilket er formålet med denne sagsfremstilling.
Kvalitetsstandarden udmønter lovgivningen på området og har til formål at skabe tydelighed og gennemsigtighed for borgerne.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- afgive høringssvar til udkast til kvalitetsstandard og vejledning om selvudpeget hjælper.
Beslutning
Deltog ikke: Britta Jensen-Terpet.
Ældrerådet drøftede kvalitetsstandarden - herunder færdigbehandling af sag indenfor 26 uger, og om der hjælperen skal medsende straffeattest og børneattest.
På baggrund af drøftelsen formulerer formanden et udkast, som sendes til godkendelse i Ældrerådet, inden høringssvaret indsendes til viderebehandling.
Borgere, som er berettiget til støtte til personlig pleje og praktisk hjælp efter § 83 i lov om social service (herefter benævnt serviceloven), har jf. § 94 i samme lov mulighed for selv at udpege en hjælper til at udføre opgaverne.
Personen, der er udpeget til hjælper, ansættes af Stevns Kommune, som udarbejder en ansættelseskontrakt. Ansættelseskontrakten beskriver de nærmere vilkår for ansættelsesforholdet.
Kvalitetsstandard og vejledning om selvudpeget hjælper har til formål at vejlede de borgere i Stevns Kommune, der har eller overvejer selv at udpege en hjælper til at udføre ovennævnte opgaver.
Kvalitetsstandarden sætter rammene for selvudpeget hjælper, så disse bliver tydelige og gennemsigtige for kommunens borgere. Med kvalitetsstandarden slås det fast, at udpegning af hjælper kræver kommunens godkendelse, ligesom kvalitetsstandarden beskriver krav til hjælperens kompetencer samt undtagelser for godkendelse. Herudover informerer kvalitetsstandarden bl.a. om ansættelse, aflønning og arbejdsgivervilkår samt arbejdsmiljø og krav til hjemmet.
Der stilles følgende kompetencekrav til personer, der skal udpeges til hjælper:
- Personen skal være over 18 år
- Kvaliteten af den hjælp, der ydes i hjemmet, skal leve op til de formål og krav, der er beskrevet i kvalitetsstandarderne under § 83 i serviceloven
- Personen skal kunne bestride arbejdet, så de bevilgede ydelser kan udføres på betryggende vis
- Personen skal kunne følge en instruks og yde hjælp til selvhjælp
- Personen skal kunne foretage observationer og give relevant tilbagemelding til visitationen, herunder om generelle forværringer og forbedringer i borgerens tilstand
- Personen skal kunne indfri de uddannelseskrav, der er gældende afhængigt af, hvilken hjælp der udføres
- Brug af hjælpemidler: Ved forflytninger og lignende er det et krav, at hjælperen anvender de hjælpemidler som stilles til rådighed.
Hvis de bevilligede ydelser vurderes at kræve særlig sundhedsfaglig viden eller særlige handlinger, eller hvis der forekommer komplicerede plejeforhold, hvor opgaven er så kompleks, at det kræver særlig viden om f.eks. forflytningsteknikker og lignende, er det ikke muligt at benytte en selvudpeget hjælper.
Kvalitetsstandarden ændrer ikke på det serviceniveau, der leveres i dag, men den vil bidrage til tydelighed og gennemsigtighed for borgerne og dermed at forbedre forvaltningens kommunikation med borgerne.
I løbet af 2021 har 11 borgere benyttet sig af en selvudpeget hjælper, men pga. fraflytning og dødsfald er antallet ved udgangen af 2021 faldet til 7 borgere. I 2020 benyttede 3 borgere sig af muligheden for en selvudpeget hjælper. Udgifterne var i 2020 på lige under en million kroner, mens de i 2021 forventes at komme op på ca. to millioner kroner.
Vedtagelse af kvalitetsstandard og vejledning om selvudpeget hjælper kræver ikke tilførsel af ressourcer.
Kvalitetsstandard og vejledning om selvudpeget hjælper samt specifik vejledning til borger og selvudpeget hjælper er vedlagt som bilag til sagen.
Fristen for at afgive høringssvar til kvalitetsstandarden er den 21. februar 2022 kl. 12.
Når Ældrerådet og Handicaprådet har afgivet deres høringssvar, vil social- og Sundhedsudvalget tage stilling til, om høringssvarene giver anledning til at redigere i fremlagte udkast. Herefter vil kvalitetsstandarden skulle vedtages i kommunalbestyrelsen.