Området i tillæg 1 er udlagt til en spildevandskloakering, hvor forsyningen står for håndtering af spildevand, og grundejerne selv står for håndtering af regnvand ved nedsivning og fordampning, med udtagelse af vejvand.
Forslag til tillæg 1 til spildevandsplan 2021-2030 har været offentlig i høring i perioden 20. december 2021 til 17. marts 2022.
Der er indkommet to rettidige høringssvar til spildevandsplantillægget, fra henholdsvis KLAR Forsyning og Bakkehældets Vandværk. Fokus i høringssvar er håndteringen af overfladevand fra veje og parkeringsarealer.
Det første høringsforslag havde den undtagelse til en spildevandskloakering, at overfladevand fra veje og parkeringsarealer i 5 vintermåneder skulle tilledes forsyningens kloakledningsnet i Valløby for at hindre nedsivning af salt til grundvandet. Årets øvrige måneder skulle der ske nedsivning af renset overfladevand fra veje og parkeringspladser. Det er ikke muligt at rense for vejsalt.
Tillæg 1 til spildevandsplan 2021-2030 dækker et område hvor der er særlig forhold der bevirker, at der skal ske afledning af vejvand til kloak. Der er tale om et særligt følsomt drikkevandsområde og der er særlige udfordringer og problematikker forbundet med en eventuel udledning af vejvandet til recipient, der gør at det vurderes som en ikke anvendelig mulighed.
Ændring af håndtering af vejvand fra boligområdet
Boligområdet, Opland 953.5-1, ligger blandt andet i det grundvandsdannende opland for drikkevandsboring for Bakkehældets Vandværk. Stevns Kommune har vurderet, at vandindvindingsområdet grundvandsdannelse er sårbar overfor en fuldstændig fjernelse af nedbør fra området. Samtidigt er indvindingsoplandet er sårbar overfor en påvirkning fra nedsivning af urenset vejvand.
Bakkehældet Vandværk gør indsigelser mod nedsivning af urenset overfladevand fra veje og parkeringspladser, og de er bekymret for forurening af grundvandet. De vil, have at overfladevandet fra veje og parkeringspladser ledes til forsyningen ledningsnet året rundt.
Bakkehældets Vandværk er et mindre vandværk med kun 1 vandboring.
Valløby er fælleskloakeret. Yderligere tilslutning af regnvand til det fælleskloakerede anlæg vil kunne øge risikoen for spildevand på terræn. Forsyningen er fortaler for at overfladevandet ikke ledes til forsyningens ledningsnet.
For at tage hensyn til beskyttelsen af Bakkehældets vandværksboring, ændres regnvandshåndteringen, i dette særlige tilfælde, til at overfladevand fra vejarealer og parkeringspladser, efter forudgående forsinkelser, afledes til Stevns Spildevands ledningsnet for Valløby. Overfladevand fra tage, stier, og grønne områder håndteres fortsat internt på området.
For at minimere risikoen for oversvømmelse andre steder i Valløby, er det vigtigt, at forsinkelsen af overfladevandet er tilstrækkelig. Der bibeholdes krav om en maksimal udledning til forsyningens ledningsnet.
Ved kraftigere regnhændelser, vil det første og beskidte regnvand blive ledt til forsinkelsesbassinet, mens det overskydende vejvand efterfølgende vil blive ledt til områdets regnvandsbassin.
Øvrige ændringer
Derudover er, de for spildevandplanen relevante, ændringer til forslag til lokalplan 204 og kommuneplan indarbejdet i det reviderede spildevandsplantillæg.
Efter aftale med Bolig og- planstyrelsen reduceres området fra 50 til 35 tæt-lav boliger. Dette bevirker, at arealet udlagt til veje og parkeringsarealer i reduceres i mindre omfang.
Kloakoplandet reduceres til at matche lokal- og kommuneplansområdet. Placering af internt regnvandsbassin placeres fortsat indenfor kloakoplandet.
Revideret udkast til tillæg 1
Der er udarbejdet et revideret forslag til spildevandsplan tillæg 1 på baggrund af høringssvarene, som indkommet rettidigt i høringsperioden.
Den primære ændring af tillæg 1, er at overfladevand fra veje og parkeringspladser hele året ledes til forsyningens ledningsnet i Valløby.
Ændringerne til håndteringen af vejvandetet, vurderes af forvaltningen til at være af en sådan karakter at ændringerne kræver en fornyet høring og vurdering af spildevandsplantillægget.
Derudover er de for spildevandplanen relvante ændringer til forslag til lokalplan 204 og kommuneplan indarbejdet i det reviderede spildevandsplantillæg.
Efter aftale med Bolig og- planstyrrelsen reduceres området fra 50 til 35 tæt-lav boliger. Dette bevirker at areal udlagt til veje og parkeringsarelaer i reduceres i mindre omfang.
Kloakoplandet reduceres til at matche lokal- og kommuneplansområdet. Placering af internt regnvandsbassin placeres fortsat indenfor klaokoplandet.
Det videre forløb
Efter godkendelsen af det reviderede høringsudkast af tillægget til spildevandsplanen, skal det i 8 ugers offentlig høring. Her har borgerne mv. mulighed for at komme med kommentarer til forslaget. Herefter skal Kommunalbestyrelsen godkende tillægget i sin endelige form.
Spildevandsplanen bliver i høringsfasen tilgængelig i digitalform på kommunens hjemmeside på planportalen. Høringsudkastet er vedlagt i pdf, som bilag til dagsordenspunktet.
Miljøvurdering
I forbindelse med udarbejdelse af tillægget, er der foretaget en screening af de miljømæssige forhold. På baggrund af vurderingen, må det antages at tillægget ikke kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, og at der derfor ikke skal udarbejdes en miljøvurdering. Dette offentliggøres sammen med høringen af tillægget. Screening og vurdering af bilag IV arter er vedlagt som bilag til dagsordenspunktet.