Siden september 2021 har Stevns Kommune med tilskud fra RealDania arbejdet på at udvikle en strategi for fælles kystbeskyttelse i Strøby Egede. Projektet har haft arbejdstitlen "Strøby Egede og Vandet". På baggrund af input fra beboere og grundejerforeninger er projektet undervejs blevet udvidet til at dække hele Strøby Egede og Strøby Ladeplads.
Behovet for en strategi
Det meste af kyststrækningen i Strøby Egede og Strøby Ladeplads er præget af mange års individuelle og ukoordinerede bestræbelser på at holde vandet i ave. Stenkastninger, betonmure, sveller og andet materiale er gennem årene blevet placeret mere eller mindre tilfældigt langs kysten. Den brede strand der var en gang, er de fleste steder skyllet bort i takt med tilførsel af sten og beton. År for år er opholdsarealet langs vandkanten blevet mindre og ringere. Sandstrande er blevet til ralstrande - eller til steder, hvor man slet ikke kan færdes.
I takt med klimaforandringerne øges den igangværende erosion langs kysten. Med voldsomme stormflodshændelser og med større regnmængder øges risikoen for for oversvømmelse fra havet og fra åen.
Private som ønsker at beskytte deres egne huse og grunde vil i fremtiden blive konfronteret med et accelererende behov for stedse mere kostbare sikringstiltag og vedligehold.
Hvad foreslås i strategien?
Strategien skitserer et brud med de individuelle løsninger og erstatter dem med en samlet fælles kystbeskyttelse, der udmøntes i gennemtænkte og vidensbaserede løsninger, der iværksættes konkret og målrettet i forhold til de problemer, der skal løses. Dertil kommer et helhedssyn, der ser udfordringerne fra vandet som et hele hvad enten vandet kommer udefra (havet), indefra (åen) eller ovenfra (regnen).
I strategien foreslås at genskabe den strand, der engang var - og dermed beskytte byen, sommerhusområdet og infrastrukturen, samt give bedre adgang til kysten og bedre muligheder for rekreativ anvendelse og ophold.
I strategien foreslås et beskyttelsesniveau, svarende til det som Køge Kommune har valgt, dvs. til kote 2,80 m over daglig vande. Beregningerne har vist, at kystdiget skal op i kote 3,1 m over daglig vande foran huse, der ligger helt ud til vandet. I strategien gives der mulighed for beskyttelseslinjen i nogle tilfælde kan lægges bag huse.
Selvom diger og højvandslukket på Odden hæves til kote 2,8 m (fra nuværende knap 2,5 m), så har rådgiverteamet beregnet, at der skal etableres diger langs Tryggevælde Å til kote 1,6 m for at beskytte mod bagvand fra ådalen.
For området Garderhøjen og Jernet vil der skulle etableres dige i kote 2,8 m for at beskytte mod havet - og etableres grøfter for at beskytte mod højtstående grundvand og overfladevand.
Hvad koster strategien?
Den samlede løsning, som foreslås i strategien, er beregnet til 102 mio. kr. (ex moms) inkl. et risikotillæg på 30%. Hertil skal lægges forventede årlige driftsudgifter på hele kyststrækningen på ca. 1,9 mio. pr. år.
Fælles kystbeskyttelse vil almindeligvis skulle lånefinansieres over 25 år med et kommunegaranteret lån. Desuden vil det være oplagt at søge statens pulje til klimatilpasning, hvor der på landsplan er afsat 150 mio. kr. i 2022 og igen i 2023.
Strategien indeholder to eksempler på bidragsfordeling. Hvis det ikke skulle lykkes at få tilskud fra staten eller fornde, så vil udgifterne pr. husstand vil være ca. 240 kr. pr. måned inkl. moms efter solidaritetsprincipmodellen - og ca. 180 kr./måned for de mange og ca. 915 kr./måned for de mest udsatte efter nytteprincipmodellen. For Stevns Kommunes arealer vil udgiften være ca. 25.600 kr./måned (inkl. moms). Bemærk at disse beløb er foreløbige skøn til belysning af modellerne og Stevns Kommunes andel. Den endelige bidragsfordeling vil afhænge af hvor meget støtte der kan opnås fra staten/fonde, samt hvordan udgifterne fordeles mellem de forskellige parter. Bidragsfordelingen skal i sidste ende sendes i høring hos alle berørte parter i forbindelse med et kommunalt fællesprojekt efter kystbeskyttelsesloven. Bidragsfordelingen vil kunne påklages.
Hvad betyder strategien for ny privat kystbeskyttelse?
Hvis grundejere ønsker at etablere ny privat kystbeskyttelse i området, så vil det fortsat være muligt at give tilladelse til skråningsbeskyttelse udført i natursten efter det gældende administrationsgrundlag. Der vil dog blive stillet vilkår om, at lodsejeren skal deltage i det kommunale fællesprojekt, når/hvis dette vedtages. Der vil også blive stillet krav om, at der skal sikres passage foran skråningsbeskyttelsen. Der vil som udgangspunkt ikke blive givet tilladelse til nye høfder, da de ikke passer ind i strategien.
I forbindelse med en senere detajlprojektering af et kommunalt fællesprojekt, kan det vise sig nødvendigt at ændre på eksisterende privat kystbeskyttelse, for at kunne sikre en sammenhængende og effektiv fælles løsning.
Hvad betyder strategien for båderamper og badebroer?
Som udgangspunkt vil lovligt etablerede båderamper kunne reetableres på den nye kyst. For nogle brugere vil køreplader i plast eller adgang til fælles båderamper kunne dække behovet. Hvorvidt disse udgifter dækkes af det fælles projekt eller af den enkelte, vil skulle afklares i den videre proces med et kommunalt fællesprojekt om kystbeskyttelse.
Lovligt etablerede badebroer vil kunne få tilladelse til at rykke længere ud på stranden. Det vil ikke være lovligt at have badebroer der går direkte fra en terrasse, hen over stranden og ud i havet.
Forholdene omkring den enkelte badebro vil skulle afklares i den videre proces med et kommunalt fællesprojekt om kystbeskyttelse.
Hvem kommer til at eje de nye arealer?
De nuværende ejere af kystmatrikler vil komme til at eje de nye arealer ud for deres respektive matrikler (jævnfør udstykningslovens § 19 må en kystejendom ikke ved et smalt jordstykke være adskilt fra kysten, dvs. en kystejendom vil normalt strække sig helt til havstokken).
Adgangen til de nye arealer vil være offentlig jævnfør § 22 i Naturbeskyttelsesloven: "strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning på arealer mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation, der ikke er domineret af salttålende planter eller anden strandbredsvegetation" og "På privatejede strandbredder og kyststrækninger må ophold og badning ikke finde sted inden for 50 m fra beboelsesbygninger."
Hvorfor skal strategien i høring?
Selvom der ikke er et formelt krav om at sende strategien i høring, så foreslås det at strategien sendes i høring for at styrke og kvalificere udkastet til strategi.
Hvad er den videre proces?
Forvaltningen er ved at planlægge et møde for alle beboere/grundejere den 31. oktober 2022 kl. 19-21. Mødet er tænkt som en opstart på høringsprocessen. Dels for at præsentere udkastet til strategi - og dels for at forklare de overvejelser og fravalg der har været undervejs i processen.
Efter høringsperioden vil strategien blive tilrettet - og forventes forelagt til godkendelse i starten af 2023.
Herefter vil der være en række forhold, der skal undersøges nærmere med henblik på konkret udmøntning i form af:
- Organisering og vedtægter for et fælles kystbeskyttelse-, dige-, og pumpelag. Valg til bestyrelse.
- Formel opstart af en kapitel 1a proces, herunder beslutning om Stevns Kommune vil stille lånegaranti (påvirker ikke anlægsloft)
- Fondsansøgninger og ansøgning til statens klimatilpasningspulje
- Dialog med Køge Kommune om etablering af sammenhæng mellem Køges og Stevns kystbeskyttelsesprojekter, hvor disse mødes på kommunegrænsen ved Strandvejen.
- Forundersøgelser og skitseprojektering.
- Myndighedsbehandling.
Hvis der ikke vedtages en strategi?
Hvis der ikke er opbakning til en fælles strategi - eller hvis strategien vedtages og processen går i stå, så vil det (som det har været i mange år) være den enkelte grundejer der vil forsøge at beskytte egen grund. Over tid vil det blive vanskeligere at beskytte egen grund - og adgangen til og langs kysten vil de fleste steder blive dårligere og dårligere. Stevns Kommune vil fortsat skulle vedligeholde digerne på Odden til kote 2,5 m - og vil skulle beskytte Kystvejen mod erosion.
I 2001 præsenterede Kystdirektoratet 4 forskellige løsninger til fælles kystbeskyttelse mod erosion. Den dyreste af disse løsninger kostede dengang ca. 20 mio. kr. (ex moms). Hvis man venter yderligere 20 år på at finde en fælles løsning, vil det med stor sikkerhed blive endnu dyrere end i dag.