Plan, Miljø og Teknik og Arbejdsmarked, Erhvervs, kultur og Turisme har på februar møderne 2022 modtaget orientering om et igangværende projekt for et nyt skiltedesign for de rekreative steder på Stevns (se bilag). Et design, der i stil og udformning læner sig op af designet langs Stevns Klint og som således kan være med til at skabe et ensartet og genkendeligt grafisk udtryk for lokale borgere og besøgende ved vores destinationer.
I Klippinge Bypark har der over sommeren 2022 været etablerer et pilotprojekt, hvor de tre forskellige specialdesignede skilteserier har været testet. Oplæg til design, som blev fremvist på februar møderne er vedlagt som bilag. Projektet har hen over sommeren været omtalt en del i de lokale Stevnsk medier og der har været afholdt en løbende evaluering fra august og frem til slutningen af september måned..
Der er udarbejdet en evaluering (se bilag) som tager afsæt i Pilotprojektet. Evalueringen har undersøgt brugernes forhold til wayfinding, oplevelse og design.
Generelt viser evalueringen, at ingen af testdeltager oplevede de tre serier som adskilte koncepter, hvilket giver mulighed for at mixe de bedste skilte til det endelige design. Alle deltagere bemærkede, at materialevalget var godt og passede ind i de naturlige omgivelser.
Evalueringen giver i hovedtræk følgende anbefalinger:
Ankomstskilte
Skiltet fra serien ’Modern’ vagte stor positiv opmærksomhed, og deltagerne i evalueringen beskrev, hvordan skiltet gav dem lyst til at undersøge skiltet nærmere, hvilket giver en større chance for at budskaberne på skiltet bliver læst.
Formidlingsskilte
Alle formidlingsskilte fungerede godt og særligt skiltet fra serien ’Modern’ vakte opsigt. Dette skilt er også det mest tilgængelige og kan tilgås af børn og folk i kørestol.
Henvisningsskilte
Skiltet fra serien ’NS 2.0’ var mest effektivt og skiltet fra ’Modern’ var decideret upopulært. Der er generelt ikke stor begejstring for denne type skilt. Vi anbefaler, at man i stedet bruger pæle til at vise vej med, i den udstrækning det giver mening.
Pæle
Pælene fra serien ’Modern’ er for klodsede, og vi anbefaler at man fortsætter med pælene fra ’NS 2.0’.
Grafik
Bølgelogoet som rekreativt bomærke til kommunens våbenskjold er blevet positivt modtaget. Bomærket udfyldt med farve ved hjælp af brændt træ er at foretrække og dernæst uden farve. Logo fyldt med maling var ikke populært. Det udfræsede navn på ’Modern’ ankomstmarkøren, syntes alle var smukt.
Oversigtskort
Oversigtskort blev læst uden udfordringer. Dog bemærkede vi, at kun det ene kort på ’Modern’ skiltet blev læst, sandsynligvis fordi de er på hver sin side. Her bør de altid placeres over hinanden. Der blev bemærket at man godt kunne tænke sig at se sin position i forhold til klinten/ vandet, og at der manglede et overblik over rekreative oplevelser i kommunen. Der bemærkes at ’Du er her’ markøren bør være en del større.
Illustrationer
Der anvendes ikke fotografier på illustrationerne men udelukkende grafik. Dette for at få et så neutralt udtryk som muligt.
Læsbarhed
Punktstørrelsen på skriften på formidlingsteksten fungerede godt og var let læselig for alle. Denne bør derfor gå videre som en standard. Noten i bunden af formidlingsskiltene om ’Stevns skaber liv’ blev overset af alle, formentlig grundet for lille skriftstørrelse. Vi anbefaler derfor aldrig, at bruge punktstørrelser mindre end den brugt til formidling.
Indhold
Mængden af tekst virkede passende. Der blev kommenteret overordnet positivt på formidlingens temaer, dog var der er en del spørgsmål til parken, som man savnede formidling om. Dette peger på, at det kan være gavnligt at inddrage fokusgrupper til at kvalificere formidlingens indhold.
Der blev kommenteret negativt på de to steder, hvor man ikke kan se det, man læser om, hvilket understreger vigtigheden af, at når man formidler på skilte i naturen, skal de have en direkte kobling til omgivelserne.
Stevns skaber liv
Stevns skaber liv spydskiltene blev forvekslet med formidlingsskilte og vakte derfor skuffelse og forvirring. Man kan overveje, om de bør redesignes eller i stedet fx udelukkende placeres på ankomstskilte.
Placering
Det skilt, der var placeret som en del af et miljø (ved badebro), tildrog sig mest opmærksomhed. Vi anbefaler, at man placerer formidling som en integreret del af et opholdssted, hvilket også formindsker antallet af fritstående skilte i naturen. Formidlingskilte bør kun forekomme ved fortidsminder eller lignende elementer i landskabet. Ønskes der formidling af ruter eller fortællinger i landskabet, bør de integreres i inventar eller naturlige objekter for at undgå skilteskov og formidling af lav kvalitet. Det anbefales at der forud for opsætning af det nye design i et området foretages en skiltesanere, for sikring af et ensartet udtryk i området.
Design
Formidlingsskiltet fra serien ’Modern’ skabte mest begejstring.
Fremtidig drift
For at understøtte og sikre at skiltedesignet fremadrettet overholdes på de enkelte lokationer, skal alle skilte fremadrettet bestilles hos Materielgården, der efterfølgende står for monteringen. Materielgården får således ansvaret for at implementeringen kommer til at foregår korrekt.
Økonomi
Det skal undersøge, hvordan vi sikre en så lav skilte-prisen som muligt, uden at der gås på kompromis med designet. Særligt ved de skilte, der skal bruges i større antal.
Følgende bør undersøges
· Om alternative materialer, alternative volumener og omkostningstung detaljering kan ændres uden dette i væsentlig grad ændre på udtryk og design
· kan kommunens Stjernehold varetage dele af produktionen?
· Om lokal tømmer fra fx Bøgeskoven kan indgå i materialet