Deltog ikke: Majbrit Bjerke.
Beskæftigelsesministeren melder hvert år nogle mål ud, som jobcentrene bliver målt på de kommende år. I 2023 bliver det:
Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling.
Arbejdsmarked måler borgernes tilfredshed via interviews og tilfredshedsundersøgelser efter møder med sagsbehandlerne. Et spørgsmål i undersøgelsen giver også borgeren mulighed for at bede om, at blive kontaktet igen. En mulighed som bliver brugt til at skabe overblik og forståelse.
Orienteringen gav anledning til drøftelser om:
- Har spørgsmålene været de rigtige? Formålet var at begrænse antallet af spørgsmål, så det ikke blev uoverskueligt.
- Måling i 1 til 4 (indikationer/scorer) medfører ofte, at middelbedømmelsen forsvinder. Valgmuligheden 1 til 4 er valgt, så det bliver mere synligt af resultatet, hvad Arbejdsmarked skal handle på.
Udsatterådet anfægtede beskæftigelsesplanens værdighedsbegreb, fordi det ikke indtænker en respekt for borgerens kontrol over sit liv. Centret for Menneskerettigheder i Danmark udgav i 2017 rapporten "Menneskerettigheder i Kommunerne", som blandt andet indeholder en undersøgelse af udsatte borgeres oplevelser af mødet med kommunen. Udsatterådet påpegede, at når kommunen kan henvise til de internationale udviklingsmål, bør kommunen også have kendskab til menneskerettighederne, som de kommer til udtryk i forholdet mellem forvaltning og
borger.
Flere ledige skal opkvalificeres.
Arbejdsmarked har fokus på, at man ikke uddanner borgere til arbejdsløshed, men hjælper mod job hvor ledigheden er lav.
Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende.
Udsatterådet drøftede:
- et forslag om at flygtninge kan få job som makker i ældreplejen, hvor man mangler personale. Dog kan sprogproblemer være en stor udfordring.
- at arbejdsmarkedet skal kunne rumme andre mødetider, som kan hænge sammen med for eksempel busforbindelser og familieliv.
Flere borgere med handicap skal i beskæftigelse
Ordningerne med personlig assistance og kompensationskort til ledige borgere med en funktionsnedsættelse er vigtigt værktøjer i forhold til dette mål.
Udsatterådet spurgte ind til servicehunde. Dette hører under Sundhed & Omsorg og søges via hjælpemiddelkontoret.
Virksomheder skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft.
Dette kan være svært i øjeblikket, da ledigheden er lav.
HOI-Loven
Stevns Kommunes Tværfaglige Velfærdsprogram (TVP) fungerer rigtig godt, og interviews med borgerne viser stor tilfredshed med indsatsen.
Udsatterådet tog orienteringen til efterretning.