Resume
Kommunalbestyrelsen skal med udgangspunkt i den gennemførte foranalyse af Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede beslutte, hvilken af de tre byer, forvaltningen skal arbejde videre med mhp. at få udarbejdet et konkrete projektforslag for kommunal fjernvarme. Endvidere skal Kommunalbestyrelsen godkende, at ejendomsejere i Valløby orienteres om, at Valløby nu også, pba. resultaterne fra analysen er omfattet af indsatsen for etablering af kommunal fjernvarme.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
1. orienteringen om resultaterne af foranalysen tages til efterretning
2. forvaltningen bemyndiges til at foretage redaktionelle rettelser
3. der udarbejdes et projektforslag for fjernvarme i Store Heddinge
4. den videre proces ift. arbejdet med fjernvarme i Store Heddinge, Hårlev samt Strøby Egede & Valløby tages til efterretning
5. det tages til efterretning, at borgerne i Valløby modtager en fornyet orientering i eBoks om, at der alligevel arbejdes med planer for kommunal fjernvarme i deres område
Beslutning fra Plan, Miljø og Teknik, 7. februar 2023, pkt. 209:
Ikke til stede: Steen S. Hansen (A)
Ad 1: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Ad 2: Udvalget anbefaler indstillingen.
Ad 3: Udvalget anbefaler indstillingen.
Ad 4: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Ad 5: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 14. februar 2023, pkt. 218:
Ikke til stede: Bjarne Nielsen (V).
Ad 1: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Ad 2: Udvalget anbefaler indstillingen.
Ad 3: Udvalget anbefaler indstillingen.
Ad 4: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Ad 5: Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Ikke til stede: Bjarne Nielsen (V).
Ad 1.
Kommunalbestyrelsen tager orienteringen til efterretning.
Ad 2.
Kommunalbestyrelsen godkender indstillingen.
Ad 3.
Kommunalbestyrelsen godkender indstillingen.
Ad 4.
Kommunalbestyrelsen tager orienteringen til efterretning.
Ad 5.
Kommunalbestyrelsen tager orienteringen til efterretning.
Kommunalbestyrelsen godkendte på sit møde 22. september 2022, på baggrund af en indledende overordnet kortlægning af hele kommunen, at forvaltningen igangsætter foranalyser vedr. Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede for at få afklaret mulighederne for at etablere kommunal fjernvarme i de tre byer. Foranalyserne skal tilvejebringe grundlaget for at udarbejde egentlige fjernvarme projektforslag for hver af de tre byer.
På sit møde 27. oktober 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen, at der nedsættes en styregruppe og en arbejdsgruppe med deltagelse fra KLAR Forsyning og Stevns Kommune mhp. at sikre et løbende tæt samarbejde omkring etablering af kommunal fjernvarme.
Endelig har Kommunalbestyrelsen på sit møde 15. december 2022 godkendt Stevns Kommunes Strategiske Varmeplan. Det fremgår af sagsfremstillingen, at resultatet af foranalysen vil blive forelagt Kommunalbestyrelsen mhp. en beslutning om hvilken by, kommunen skal få udarbejdet det første projektforslag for. Det fremgår endvidere, at det er aftalt mellem KLAR Forsyning og forvaltningen, at Stevns Kommune får udarbejdet det første projektforslag, hvorefter det nye fjernvarmeselskab etableres, når dette projektforslag er godkendt. Herefter kan opgaven med at udarbejde de to næste projektforslag blive lagt i selskabet.
Resultatet af foranalysen samt udarbejdelse og godkendelse af projektforslag for Store Heddinge
Foranalysen, vedlagt i bilag 4, undersøger og rangerer forskellige scenarier for fjernvarmeproduktion i de tre byområder, som i kommunens nye Strategiske Varmeplan er udpeget til om muligt at blive forsynet med kommunal fjernvarme. Analysen, viser bl.a.,
- At Store Heddinge tegner til at være en bedre case end de to øvrige byområder mht. stort samfundsøkonomisk overskud og lav nødvendige minimumstilslutning
- At inddragelse af Valløby som en mulig udvidelse af forsyningsområdet ved Strøby Egede ser ud til at være væsentlig for at opnå en god samfundsøkonomi
- At etablering af tanke til overskudsvarme forbedrer fjernvarmeanlæggets økonomi, og at halmkedler sandsynligvis ikke er den samfundsøkonomisk mest attraktive løsning
- At man på PK Chemicals i Hårlev og De Forende Dampvaskerier (DFD) i Store Heddinge endnu ikke har fået afdækket, hvor meget varme, man evt. vil kunne levere på hvilke tidspunkter, og hvordan.
- At der generelt er tale om relativt små overskudsvarmemængder fra lokale virksomheder (herunder varme fra halmfyr i lokalområdet), som evt. vil kunne kobles til fjernvarmeanlægget, og at disse ikke nødvendigvis bidrager til at forbedre det samfundsøkonomiske resultat, fx fordi omkostningerne til yderligere ledningsnet, varmepumper og evt. tanke til varmelager hos varmeleverandøren bliver for høje.
Resultatet af foranalysen er opsummeret i bilag 5, hvor der også redegøres for, hvorfor resultater fra den første indledende kortlægning og fra foranalysen ikke bare kan sammenlignes, og hvilke argumenter der for at Store Heddinge bør være det første byområde, der skal udarbejdes projektforslag for.
Grundet behovet for hurtige processer kan der blive behov for at få foretaget en sidste redaktionel færdiggørelse af rapporten om foranalysen efter behandling i Udvalget for Plan, Miljø og Teknik.
Forvaltningen har orienteret PK Chemicals, DFD, vandværkerne i Store Heddinge og Strøby Egede samt en nuværende og en potentiel leverandør af halmvarme til Hårlev om resultatet af foranalysen.
KLAR Forsyning har via sin deltagelse i arbejdsgruppen for fjernvarme på Stevns deltaget i hele processen ifm. udarbejdelsen af foranalysen, og styregruppen for fjernvarme på Stevns er blevet orienteret om status og har drøftet planerne for det videre arbejde.
Som det fremgår af bilag 5, er forudsætningerne for udarbejdelse af et projektforslag for Store Heddinge endnu kun delvist på plads. Forvaltningen og KLAR Forsyning vil, under inddragelse af faglig ekspertise på området, samarbejde om at få udarbejdet de endelige forudsætninger for de beregninger, der skal foretages, før forvaltningen bestiller projektforslaget hos den relevante rådgiver.
Projektforslaget vil blive forelagt Kommunalbestyrelsen forud for den lovpligtige høring.
Hvis det kommende forsyningsselskab skal have mulighed for at opnå tilsagn om tilskud fra Energistyrelsens Fjernvarmepulje, skal Kommunalbestyrelsens efterfølgende godkendelsen af projektforslaget være betinget af, at der opnås tilskud fra fjernvarmepuljen. Fra det tidspunkt den endelige kommunale godkendelse foreligger, har forsyningsselskabet retten og pligten til at forsyne kunderne i det omfattede område. Hvis ikke forsyningsselskabet kan leve op til pligten inden for fem år, fx fordi der ikke kan opnås den forventede tilslutning i et delområde, vil der skulle udarbejdes et nyt projektforslag for ændring af områdeafgrænsning.
Kommende forsyningsselskab og projektforslag for Hårlev og Strøby Egede & Valløby
Som nævnt indledningsvist, er det planen, at det nye kommunalt ejede varmeforsyningsselskab skal være opdraggiver ifm. udarbejdelse af de to næste projektforslag for hhv. Hårlev og Strøby Egede & Valløby. Forvaltningen vurderer, at der også i disse tilfælde er behov for at udarbejde de endelige forudsætninger for de respektive projektforslag i et samarbejde mellem forvaltningen og det nye forsyningsselskab, bl.a. fordi der skal findes et egnet areal til varmecentralen.
Det er aftalt i styregruppen for fjernvarme på Stevns at lave et fælles overblik over, hvilke steps, der ligger forud for etablering af det nye selskab, mhp. at selskabet så hurtigt som muligt ville kunne få overdraget projektforslaget for Store Heddinge.
Det er uvist, hvor hurtigt sagsbehandlingen i forskellige instanser ift. tilskud fra Fjernvarmepuljen, kommunegaranti og lån fra fx KommuneKredit, som først kan søges, når projektforslaget er (betinget) godkendt, vil være.
Inddragelse af Valløby som en mulig udvidelse af forsyningsområdet ved Strøby Egede
Udformningen af Stevns Strategiske Varmeplan, og dermed udsendelsen lige op til julen 2022 af breve med besked til alle ejedomsejere i kommunen om muligheder for fælles varmeforsyning, er sket på baggrund af den indledende kortlægning, som lå klar august 22, og som pegede på Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede.
Det var først i forbindelse med foranalysen, som lå klar januar 2023, at der er blevet lavet beregninger for et scenarie, som viser, at inddragelse af Valløby er væsentlig for at opnå en god samfundsøkonomi i et fjernvarmeanlæg i Strøby Egede området.
Det betyder, at ejendomsejerne i Valløby bør have en fornyet besked om, at de i modsætning til, hvad de fik oplyst i første omgang, alligevel kan forvente, at der bliver etableret fjernvarme i deres områder, hvis tilslutningen til et fælles fjernvarmeanlæg bliver stor nok.
Der vurderes ikke at være grundlag for, at opstille en anderledes tidsplan for, hvornår ejendomsejerne i Strøby Egede kan forvente at fjernvarme, end det ejendomsejerne i Store Heddinge, Hårlev og Strøbye Egede fik oplyst i de breve, som blev sendt op til jul.
Forvaltningen vurderer, at det denne gang er tilstrækkeligt med én fælles brevskabelon til både ejere af boliger og ejere af virksomheder, jf. bilag 6. Brevets besvarelse af spørgsmålene om, hvornår folk kan regne med at få fjernvarme, og hvornår det nye fjernvarmeselskab kommer, er en præcis kopi af, hvad ejendomsejerne i Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede fik at vide før jul.
Herudover skal der laves en række konsekvensrettelser i den strategiske varmeplan og på det kort i plandata, der viser de påtænkte forsyningsområder for fjernvarme på Stevns.
Myndighedsarbejde ifm. etablering af varmecentralen på Store Heddinge Renseanlæg
Store Heddinge Renseanlæg ligger i landzone, og der findes ingen lokalplan for området. Etablering af varmecentralen på renseanlæggets arealer forudsætter definering af en kommuneplanramme vha. et kommuneplantillæg og udarbejdelse af en lokalplan. Forvaltningen sigter imod at starte arbejdet hermed samtidig med, at arbejdet med projektforslaget bliver iværksat.
Forvaltningen skal endvidere foretage en VVM-screening pba. det konkrete projektforslag, og forvaltningens afgørelse skal senest offentliggøres samtidig med, at lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg sendes i høring.
Hvorvidt der skal foretages en VVM-vurdering, og hvilke slags miljøgodkendelser eller tilladelser, der vil skulle gives i medfør af miljøbeskyttelsesloven, vil afhænge af den konkret bestykning af varmecentralen.
Finansiering af arbejdet
I Budget 2023 indgår som lov- og cirkulæreændring 1 mio. kr. fordelt med 0,5 mio. kr. i årene 2023 og 2024 vedrørende varmeplanlægning. Beløbet skal anvendes til kommunens videre arbejde med udmøntning af varmeplanen herunder afklaring af projektideer og vurdering af projektforslag for konkrete geografiske afgræsninger.
Stevns Kommunes udgifter til rådgiverbistand ifm. udarbejdelse af projektforslaget for Store Heddinge vil blive tilbagebetalt til kommunen af det kommende forsyningsselskab. Dette fordi udgiften til udarbejdelse af projektforslag typisk indgår i de samlede omkostninger forbundet med etablering af et fjernvarmeanlæg, som skal dækkes af de kommende kunder.