Kommunerne har pligt til årligt at afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde, i daglig tale kaldet § 18-tilskud. Herudover kan kommunerne beslutte at give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Denne støtte kaldes i daglig tale § 79-tilskud. I Stevns Kommune er der for nuværende afsat midler til begge dele.
Det er fagudvalget, der beslutter, hvordan midlerne skal fordeles. Oplæg til fordeling af § 18-tilskud udarbejdes i dag af et nedsat indstillingsudvalg, mens oplæg til fordeling af § 79-tilskud i dag sker ved hhv. Ældrerådet og Handicaprådet.
For at støtte op om den indsats de frivillige yder i kommunen, blev kommunens frivillighedspolitik vedtaget i 2010. Politikken har ikke været revideret indholdsmæssigt siden. Social og Sundhedsudvalget vedtog derfor på møde den 6. april 2022 at sende udkast til revideret frivillighedspolitik i høring i Handicaprådet, Ældrerådet samt i Stevns Frivillighedscenters bestyrelse. Beslutningen er vedlagt som bilag.
Med udkast til revideret frivillighedspolitik lægges op til, at der nedsættes ét fælles indstillingsudvalg for tilskud til frivilligt socialt arbejde (§ 18-tilskud) og tilskud til tilbud med aktiverende sigte (§ 79-tilskud).
Nuværende frivillighedspolitik
Politikken, som den foreligger i dag, indeholder retningslinjerne for tildeling af § 18-tilskud, ansøgningsfrist samt procedure for ansøgning og tildeling. Herunder fremgår det, at der nedsættes et indstillingsudvalg bestående af to medlemmer fra fagudvalget, et medlem fra Ældrerådet, et medlem fra Handicaprådet og et medlem fra det øvrige frivillighedsområde. Ligesom det fremgår, at fagudvalget årligt afholder et dialogmøde med frivillighedsområdet.
Indstillingsudvalget har til opgave at komme med et oplæg til fordeling af § 18-tilskud til beslutning i fagudvalget. Indstillingsudvalget følger kommunalbestyrelsens valgperiode og medlemmet fra frivillighedsområdet bliver valgt af foreningerne selv på det første dialogmøde i valgperioden.
Retningslinjerne for tildeling af § 79-tilskud findes i et selvstændigt dokument og er således ikke en del af den gældende frivillighedspolitik.
Den gældende frivillighedspolitik (inkl. retningslinjer for tildeling af § 18-tilskud) er vedlagt som bilag.
Oplæg til revideret frivillighedspolitik
Formålet med frivillighedspolitikken er fortsat at støtte op om den indsats, de frivillige yder i kommunen. I oplæg til revideret frivillighedspolitik er det præciseret, at politikken gælder for hele frivillighedsområdet dvs. for aktiviteter og indsatser efter både § 18 og § 79.
Da politikken skal fungere som en overliggende ramme for de frivilliges indsats, er retningslinjerne for § 18-tilskud foreslået taget ud af politikken for i stedet at overgå til et selvstændigt dokument svarende til dokumentet med retningslinjer for § 79-tilskud (begge vil blive fremlagt for fagudvalget i et selvstændigt dagsordenspunkt).
Kommunens vision, der er kommet til siden politikken blev vedtaget i 2010, er indarbejdet i udkast til revideret frivillighedspolitik.
På baggrund af de indkomne høringssvar er der i fremlagte udkast indsat en passage om kommunens samarbejde med Stevns Frivillighedscenter om synliggørelse og formidling af puljemidler efter § 18 og § 79.
Det er præciseret, at dialogmødet er for alle lokale frivillige organisationer og foreninger og indholdet for mødet er ridset op. Som noget nyt er der i den reviderede frivillighedspolitik indsat et særligt opmærksomhedspunkt i forhold til tavshedspligt, børneattester, da det er vigtigt, at alle frivillige er opmærksomme på netop det.
Fordeling af tilskud
Flere ansøgere søger om tilskud efter både § 18 og § 79. Som det er i dag, er det indstillingsudvalget, som kommer med oplæg til fordeling af § 18-tilskud, mens oplæg til fordeling af § 79-tilskud udarbejdes af hhv. Ældrerådet og Handicaprådet. Selvom det i sidste ende er fagudvalget, der beslutter fordelingen af midler, betyder det i praksis, at det ikke er muligt at koordinere de forskellige tilskud, sådan at de tilgængelige midler tilgodeser flest mulige.
Herudover har det i praksis vist sig, at flere af medlemmerne i indstillingsudvalget og i hhv. Ældre- og Handicaprådet ofte på den ene eller den anden måde er involveret i en eller flere af de foreninger eller organisationer, der søger om midler. Eller at de har en anden form for forbindelse til ansøgeren. Uanset hvor objektive og upartiske de deltagere, der skal udarbejde oplæg til fordeling af midlerne, forsøger at være, vil der i disse situationer altid være en interessekonflikt og i nogle tilfælde vil der ligefrem være tale om inhabilitet.
For både at kunne tage hensyn til at de tildelte tilskud ikke samler sig hos få ansøgere og for bedre end i dag at kunne håndtere eventuelle interessekonflikter og habilitetsproblemer lægger forvaltningen op til, at der oprettes ét fælles indstillingsudvalg, som skal forestå oplæg til fordeling af såvel § 18-tilskud som § 79-tilskud til endelig godkendelse i fagudvalget.
Forvaltningen lægger videre op til, at det eksisterende indstillingsudvalg overgår til at blive det nye fælles indstillingsudvalg og tilføres tre yderligere medlemmer fordelt med endnu en repræsentant fra Ældrerådet, endnu en fra Handicaprådet og endnu en fra det øvrige frivillighedsområde.
Forvaltningen vil i lighed med i dag stille sekretærbistand til rådighed for indstillingsudvalget.
Høringssvar
Handicaprådet har valgt ikke at afgive høringssvar.
Ældrerådet foreslår med vedlagte høringssvar af 6. maj 2022, at det tilføjes, at der udover indhentelse af børneattester også skal indhentes straffeattester. Ældrerådet udtrykker bekymring for, om de foreninger, der får tilskud efter § 79, vil drukne i det fælles indstillingsudvalg. Herudover bakker Ældrerådet op om udkast til revideret frivillighedspolitik.
Stevns Frivillighedscenters bestyrelse foreslår med vedlagte høringssvar af 6. maj 2022, følgende tilføjelse til afsnittet om Engagement på s. 2: Stevns Kommune samarbejder tillige med Stevns Frivillighedscenter omkring synliggørelsen og formidlingen af puljerne §18 + §79 således, at frivillighedscentret har mulighed for at tilbyde supplerende hjælp og støtte til foreningerne efter behov.
Herudover fremgår det af høringssvaret, at bestyrelsen i Stevns Frivillighedscenter anerkender og bakker op om følgende i den reviderede frivillighedspolitik: At alle lokale foreninger inviteres med til det årlige Dialogmøde. At dialog med politikerne vægtes på det årlige Dialogmøde. At der sikres én adgang/kontaktperson, hvis foreninger har spørgsmål i forbindelse med ansøgninger. At der nedsættes et indstillingsudvalg. For en uddybning henvises til vedlagte høringssvar.
Høringssvarene har givet anledning til, at en passage om samarbejde med Stevns Frivillighedscenter er tilføjet i vedlagte udkast til revideret frivillighedspolitik. I forhold til Ældrerådets forslag om at tilføje, at der skal indhentes straffeattester, har forvaltningen drøftet dette med Stevns Frivillighedscenter, som har oplyst, at det er ikke normal procedure, at frivillige indhenter straffeattester på deres deltagere. Herudover er det forvaltningens opfattelse, at indførelse af straffeattester vil påføre de frivillige en ekstraopgave. Det har derfor ikke givet anledning til ændring i udkast til revideret frivillighedspolitik. I forhold til Ældrerådets bekymring om de foreninger, der får tilskud efter § 79, vil drukne i det fælles indstillingsudvalg, har den ikke givet anledning til ændringer i udkast til revideret frivillighedspolitik, men forvaltningen vil have fokus på dette, når forvaltningen yder sekretariatsbistand for indstillingsudvalget og vil opfordre medlemmerne af indstillingsudvalget til det samme.
Videre proces
Med denne sag indstilles jf. delegationsplanen at kommunalbestyrelsen godkender udkast til revideret frivillighedspolitik inkl. oprettelse af ét fælles indstillingsudvalg. Herefter vil forvaltningen facilitere, at de øvrige medlemmer af det fælles indstillingsudvalg kan udpeges.
Udkast til revideret frivillighedspolitik er vedlagt som bilag.