Resume
Udsatterådet skal beslutte, hvilke fokusområder der skal arbejdes med i den kommende tid, herunder om rådet vil arbejde videre med fokusområder/temaer fra den forrige periode. Udsatterådet skal også beslutte, hvilke faste dagsordenspunkter der er brug for på de kommende møder.
Indstilling
Forvaltningen indstiller til Udsatterådet, at
- beslutte hvilke områder rådet vil arbejde med og
- beslutte hvilke faste dagsordenspunkter der er behov for fremover.
Beslutning
Deltog ikke: Steen S. Hansen.
Udsatterådet vil den kommende tid gerne arbejde med områderne psykiatri, udsatte familier – herunder opfølgning på temadrøftelsen vedrørende børn og unge med særlige behov, som blev aflyst i 2021, ensomhed og fattigdom. Udsatterådet vil arbejde på at skabe flere og bedre muligheder for udsatte borgere i samarbejde med andre.
De faste dagsordenspunkter på kommende møder skal være:
- diverse orienteringer, hvor alle kan melde ind med relevante emner.
- Udsatterådets arbejde, hvor rådet beslutter, hvordan der arbejdes videre med de enkelte fokusområder og mærkesager.
På det næste møde i Udsatterådet kommer borgerrådgiveren på besøg for at orientere om sit arbejde.
Udsatterådet skal beslutte, hvilke fokusområder rådet skal arbejde med i den kommende tid, herunder om rådet vil arbejde videre med nogle af temaerne og fokusområderne fra den forrige periode. Udsatterådet skal også beslutte, hvilke faste punkter der skal være på rådets kommende dagsordener.
I Udsatterådets vedtægter (§ 2) er målgruppen beskrevet som "borgere i Stevns Kommune, som på grund af en eller flere sociale begivenheder befinder sig i en udsat situation. Denne livssituation kan være af kortvarig, midlertidig eller længerevarende karakter. Målgruppen omfatter:
- Hjemløse
- Misbrugere af alkohol og/eller stoffer
- Prostituerede
- Traumatiserede
- Sindslidende
- Økonomisk udsatte
- Borgere udsat for fysisk/psykisk vold
- Borgere med manglende sociale og familiemæssige kompetencer
- Tidligere indsatte i fængsler
- Pårørende til ovenstående."
Fokusområder i funktionsperioden 2019 - 2021
I Udsatterådets første funktionsperiode var fokusområderne:
- hjemløshed, familier og pårørende
- synlighed og åbenhed, f.eks. ved at give udsatte borgere mod på at gå i dialog med kommunen, så kommunen ikke opfattes som lukket og "farligt" område for udsatte borgere
- samarbejde på tværs af f.eks. foreninger, rehabiliteringscenter Stevnshøj og psykiatricenter Brohøj.
Den 19. maj 2021 besluttede Udsatterådet, at et fokusområde fremadrettet også skulle være psykisk sygdom, da rådet ville arbejde på at:
- udbrede kendskabet til psykiske diagnoser
- ændre omverdenens syn fra mennesker med en diagnose til mennesker, som i kortere eller længere perioder er psykisk sårbare
- gøre kommunens tilbud mere synlige og gøre den enkeltes vej til hjælp i kommunen lettere.
I starten af perioden nedsatte Udsatterådet en arbejdsgruppe, som skulle arbejde med hjemløshed samt en folder om Udsatterådet. Denne arbejdsgruppe blev senere sat i bero. Den 30. august 2021 besluttede Udsatterådet, at arbejdet i arbejdsgruppen skulle tages op igen i den nye periode, og når der var overskud til det.
Udsatterådet arbejdede også en del med temaet udsatte børn og unge, herunder kommunens tilbud til børn med autisme. Rådet var nået så langt, at direktøren, centerchefen og den ledende psykolog for Børn & Læring samt udvalgsformanden for Børn, Unge og Læring var inviteret til en temadrøftelse på det sidste ordinære møde i 2021. Desværre blev mødet aflyst og det var ikke muligt, at få samlet rådet til at nyt møde inden udgangen af 2021.
Faste dagsordenspunkter i funktionsperioden 2019 - 2021
I forrige periode havde Udsatterådet følgende faste punkter på dagsordenen:
- Nyt fra udvalg og centre, hvor forvaltning og kommunalbestyrelsesmedlemmer orienterede om sager af relevans for Udsatterådet.
- Udsatterådets arbejde, hvor rådet besluttede, hvordan man kom videre med de faste fokusområder og temaer.
- Pressemeddelelser. Dagsordenspunkt hvor Udsatterådet besluttede, om der var behov for at gå til pressen - og i givet fald hvordan.