Københavns Kommune har besluttet, at København vil være verdens første CO2- neutrale hovedstad i 2025. For at nå dette mål, skal der bl.a. ske en grøn omstilling af hovedstadens energiproduktion. Som et led i denne omstilling, vil Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) etablere to nye vindmølleparker i Øresund. Den ene vindmøllepark, Aflandshage Vindmøllepark, ønsker de at placere ca. 8 km ud for Bøgeskov Havn, Stevns. Vindmølleparken vil omfatte mellem 26 og 45 møller på mellem 210 og 220 meters højde. Vindmølleparken vil kunne få en effekt på op til 300 MW og skal levere strøm til 300.000 hustande i Øresundsregionen. Københavns Kommune og HOFOR håber, at vindmøllerne kan være i drift allerede 2025.
Miljøkonsekvensvurdering (VVM) frem til 20. februar 2022
Aflandshage-projektet fik forundersøgelsestilladelse i 2018 og afgrænsningstilladelse primo 2020, hvorefter miljøkonsekvensvurderingen gik i gang. Miljøkonsekvensvurderingen blev sendt i teknisk myndighedshøring i foråret 2021, hvor Stevns Kommune afgav et høringssvar, som kan ses i bilag 4.
Den endelige miljøkonsekvensvurderinger nu klar og blev sendt i offenlig høring fra d. 29/11 2021. Høringen løber frem til d. 20 februar 2022. Høringsmaterialet kan ses på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/vindenergi/havvindmoeller-og-projekter-i-pipeline#accordion1-option23
HOFOR afholdt 12. januar 2022 et informationsmøde om vindmølleprojektet og miljøkonsekvensvurderingen. Mødet kan genses her: https://www.hofor.dk/baeredygtige-byer/vind-og-sol/nye-vind-og-solprojekter-paa-vej/nye-havvindmoeller-i-oeresund/aflandshage-vindmoellepark/digitalt-informationsmoede-aflandshage-vindmoellepark-12-januar-2021/
Stevns Kommunes Høringssvar
Forvaltningen i Stevns kommune har udarbejdet et høringssvar til den offentlige høring af miljøkonsekvensrapporten, se Bilag 1. Høringssvaret, der underbygger og supplerer det tidligere høringssvar til den tekniske myndighedshøring fra april 2021, berører hovedsagelig følgende temaer:
- Kumulative virkninger
- Biodiversitet – flora og fauna
- Landskab og visuelle forhold
- Kulturarv
- Befolkning og menneskers sundhed
Kumulative virkninger
Forvaltningen påpeger i høringssvaret, at det er en fejl at opføre en vindmøllepark i Køge Bugt, uden at man først tegner og vurderer et samlet billede af projektets påvirkninger i samspil med alle de øvrige eksisterende og planlagte projekter og aktiviteter i Køge Bugt og Øresund. Desuden undrer forvaltningen sig over, at Kriegers Flak ll slet ikke er med i vurderingen af de kumulative effekter.
Biodiversitet – flora og fauna
Af rapporten fremgår, at der er høj sandsynlighed for, at dyr bliver dræbt ved kollision med møllerne. Alligevel vurderes det i rapporten, at vindmølleparken ikke vil udgøre en trussel for arternes overlevelse.
Forvaltningen vurderer, at vurderingsgrundlaget er mangelfuldt, og at der ikke på tilfredsstillende vis er redegjort for projektets miljøpåvirkning af trækfugle, flagermus samt fauna og flora på havbunden.
Landskab og visuelle forhold
Rapporten konkluderer, at Stevns Klint og det bevaringsværdige kystlandskab vil blive væsentlig visuelt påvirket af vindmøllerne, dog er der ikke gjort forsøg på at mindske disse påvirkninger, f.eks. ved at reducere mængden af møller, ændre opstillingsmønsteret eller flytte dem længere bort fra Stevns. Desuden indikerer rapporten, at turister og besøgende udelukkende besøger området på grund af klintens lagserier ved Højerup -og at vindmøllerne derfor ikke har betydning for besøgendes oplevelse af området og kysten. Vindmøllernes lys vil kunne ses dag og nat. Særligt ved Bøgeskov Havn vil lysene være meget dominerende. Stevns Kommune peger på, at der skal arbejdes med at reducere generne herfra.
Kulturarv
Rapportens vurderinger af kulturmiljøer er foretaget med udgangspunkt i Kommuneplan 2017, dvs. at man ikke har vurderet efter den nye kulturmiljøudpegning. Dette på trods af at den samme konsulent som har udarbejdet miljøkonsekvensvurderingen for Aflandshage samtidig har miljøvurderet Stevns kommuneplan 2021 og derfor burde have god kendskab til de nye udpegninger. Blandt andet har man ikke fået med sig, at Bøgeskov havn er et vigtigt kulturmiljø i Stevns kommune. Rapporten indeholder desuden konklusioner om øvrige kulturmiljøer langs klinten som forvaltningen er uenig i. Blandt andet skriver man, at Holtug Kridtbrud opleves med begrænset relation til Øresund og derfor ikke vil påvirkes, at Stevns fyr kun vil blive moderat af møllerne, til trods for at visualiseringerne viser en væsentlig påvirkning, samt at Kystudkiggens funktion ikke er betinget af elementerne på vandfladen.
Befolkning og menneskers sundhed
Rapporten konkluderer, at projektet ikke vurderes at medføre nogen påvirkning på menneskers sundhed, da der 'kun' vil være en visuel påvirkning. Den væsentlige visuelle påvirkning vurderer man altså ikke som noget, der vil påvirke befolkningen og dens sundhedstilstand. Dog viser undersøgelser Stevns Kommune har fået udført, at det i høj grad er den uforstyrrede udsigt, den skiftende natur, roen og vandet som gør at folk har en positiv oplevelse når de besøger Stevns klint. Desuden viser rapporten, at der vil være påvirkning af kyststrækningen med lavfrekvent støj fra møllerne, når det blæser mere end 8 m/s.
Forvaltningen mener, at der er risiko for at færre, såvel fastboende som turister, vil få lyst til at gå tur og opholde sig langs klinten, hvis den uforstyrrede udsigt over havet forsvinder -hvilket igen kan få konsekvenser for både den fysiske og psykiske folkehelse, samt antallet af besøgende turister i Stevns Kommune.
Endelig opfordres Energistyrelsen, HOFOR og Københavns Kommune til:
- at sikre, at der etableres færre store møller frem for mange små.
- at muligheden for at møllerne flyttes længere bort fra Stevns Klint revurderes.
- at man reelt undersøger om størrelsen på vindmølleparken kan reduceres.
- at man arbejder konkret på at finde et opstillingsmønster, som påvirker udsigten fra Stevns Klint mindst muligt.
- at det sikres, at møllernes belysning kun lyser når det er strengt nødvendigt.
- at man tilstræber at benytte Rødvig havn i etablerings- /driftsfasen.
Stevns Kommune har tidligere sendt følgende høringssvar til Aflandshage Vindmøllepark:
30 januar 2018, høringssvar til forundersøgelsestilladelsen. Høringssvaret kan ses i Bilag 2
12. december 2019, høringssvar til afgrænsning af miljøkonsekvensvurderingen. Høringssvaret kan ses i Bilag 3
21. april 2021, høringssvar til miljøkonsekvensvurderingen (teknisk myndighedshøring). Høringssvaret kan ses i Bilag 4
Verdensarv Stevns tidligere høringssvar:
29. november 2019, høringssvar til Aflandshage Vindmøllepark. Høringssvaret kan ses i Bilag 5
08. april 2021, Note og anbefalinger til Stevns kommune i forbindelse med den tekniske myndighedshøring. Høringssvaret kan ses i Bilag 6
UNESCOs svar til miljøkonsekvensvurderingen
UNESCO (IUCN) blev sommeren 2021 varslet om vindmølleprojektet af Slots og Kulturstyrelsen, med henblik på at vurdere eventuelle konsekvenser for Vindmølleparkens påvirkning af verdensarven ved Stevns Klint. D. 29. november 2021 svarede IUCN at man anerkender miljøkonsekvensvurderingens konklusion om at det planlagte vindmølleprojekt ikke vil udgøre en risiko for de fysiske geologiske egenskaber, som er udpegningsgrundlaget for Stevns Klint (kriterium (viii)). IUCN konkluderer desuden, at den fysiske integritet ikke vil blive påvirket, da der ikke foreslås aktiviteter inden for ejendommen eller inden for 6,3 km fra bufferzonen. Med hensyn til den visuelle påvirkning vurderer IUCN, at den ikke direkte vil påvirke de fysiske geologiske værdier, som ejendommen var optaget på verdensarvslisten for. IUCN understreger dog, at det er vigtigt at vurdere potentielle indvirkninger af nye udviklinger på det bredere miljø af ejendomme, og at disse bør tages i betragtning i den overordnede beslutningsproces. De peger på, at verdensarvscentret snart er færdige med at udarbejde et vejledningsværktøj med særligt fokus på vindmølleprojekter indenfor UNESCO-sites, samt deres bufferzoner og omgivelser. link til Verdensarvscenterets projekt. UNESCOs svar til Aflandshageprojektet kan ses i Bilag 7
Åben-dør-ordningen
I Danmark kan man få tilladelse til at etablere en havvindmøllepark på to måder: Gennem udbud eller den såkaldte åben dør-procedure. Ved åben dør-proceduren er det en projektudvikler, der selv tager initiativ til at etablere en havvindmøllepark af en selvvalgt størrelse og på en selvvalgt placering. Aflandshage vindmølleprojektet etableres med åben dør-ordningen.
Energistyrelsen skal give tre tilladelser, før man kan opstille havvindmøller efter åben dør-ordningen:
1) Forundersøgelsestilladelse - For Aflandshageprojektet blev denne givet i 2018.
2) Etableringstilladelse - Denne gives når miljøkonsekvensvurderingen (VVM) er godkendt efter den offentlige høring.
Energistyrelsen har givet udtryk for, at de forventer at give etableringstilladelse til Aflandshage. Stevns kommunes forvaltning gætter på, at denne vil kunne foreligge så tidligt som i foråret 2022.
3) Tilladelse til udnyttelse
af energien - Tilladelsen til at udnyttelse af energien gives inden vindkraftanlægget sættes i drift. Den dokumenterer, at vilkårene i etableringstilladelsen er opfyldt.
Kommunal vetoret i åben dør-ordningen:
2. juni 2021 indgik Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet aftale om en justering af åben dør-ordningen for VE-anlæg på havet. Denne aftale giver blandt andet vetoret for kommuner beliggende inden for 15 km fra et vindmølleprojekt. Aftalen gælder dog ikke for allerede igangsatte projekter, herunder Aflandshage. Aftaleteksten er vedlagt som Bilag 8.
Erstatning og køberet
Værditabsordning
Naboer med udsyn til møllerne kan muligvis være berettiget til erstatning for værditab på deres ejendom. Opstilleren er forpligtet til at afholde et offentligt møde, hvor der redegøres for projektets konsekvenser for de omkringliggende beboelsesejendomme, samt informeres om hvordan man ansøger om erstatning. Mødet vil afholdt senest 8 uger efter at der er givet etableringstilladelse til vindmølleparken. Læs mere om ordningen her:https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller-1
Køberetsordning
Køberetsordningen giver borgere i kommuner, der ligger inden for 16 km fra vindmølleparken mulighed for at købe andele i møllerne. Ordningen giver blandt andet borgerne i Stevns Kommune mulighed for at købe andele i vindmølleparken. Læs mere om ordningen her:https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller/koeberetsordningen