Med denne sag sendes udkast til kvalitetsstandard for visitation til ældre- og handicapegnede boliger og plejeboliger i høring i Handicaprådet og Ældrerådet.
En kvalitetsstandard har til formål at gøre det synligt og gennemskueligt for kommunens borgere og samarbejdspartnere, hvilken service de kan forvente på et givet område. Samtidig fungerer kvalitetsstandarden som et redskab for kommunens medarbejde bl.a., når de skal vurdere og træffe beslutning om, hvilke indsatser en borger er berettiget til - kan blive visiteret til.
Som en del af tydeliggørelsen af, hvilken service der kan forventes inden for boligvisitation i Stevns Kommune, er der i den nye kvalitetsstandard sat krav om, at hvis en borger siger nej tak til et egnet tilbud om en ældre- og handicapegnet bolig i det område, de har søgt, så skal de søge på ny, hvis de på et senere tidspunkt alligevel gerne vil have en. Det fremgår ikke af den gældende kvalitetsstandard.
Formålet med denne ændring er en mere hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne i boligvisitationen. Konsekvensen bliver, at det kun vil være borgere med et reelt behov, som står på ventelisten. Det er dog i særlige tilfælde, fx i særlige svære sociale situationer, muligt at blive på ventelisten, selvom der takkes nej til en bolig.
Det kræver mange personaleressourcer at have en lang venteliste, da alle borgerne på ventelisten bliver gennemgået hver gang, der er en ledig bolig for at finde det rette match ift. anciennitet og behov. Der er borgere, der fortsat siger nej tak selv efter flere år på ventelisten. Der er aktuelt eksempler på borgere, der har stået på ventelisten i 10 år. Hver gang de bliver tilbudt en bolig, står boligen ledig, indtil der er svar, og i denne periode betaler kommunen tomgangsleje.
Med den fremlagte kvalitetsstandard er der fokus på at være mere præcis om, hvem der er i målgruppen, så der i videst muligt omfang kun visiteres boliger til dem, der har et reelt behov, samt fokus på, hvordan personaleressourcerne bruges bedst muligt.
Borgere, som har fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, og ikke kan klare sig i en almindelig bolig, kan uanset alder ansøge om at blive godkendt til tildeling af ældre- og handicapegnet bolig eller plejebolig. Hvis borgeren har en rask ægtefælle, kan ægtefællen flytte med i boligen og længstlevende kan blive boende i boligen.
Stevns Kommunes eksisterende kvalitetsstandard for boligvisitation til ældre- og handicapegnede boliger og plejeboliger har behov for en revision, bl.a. på baggrund af krav fra Ankestyrelsen omkring tydelige kriterier.
Både den eksisterende kvalitetsstandard Tildeling af ældre-/handicap og plejeboliger og udkast til den reviderede kvalitetsstandard er vedlagt som bilag til sagen.
Kvalitetsstandarden handler om følgende boliger:
- Ældre- og handicapegnet bolig:
En ældre- og handicapegnet bolig er et tilbud til borgere med varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, der forventes at opnå en bedre funktionsevne, ved at flytte ind i en særlig indrettet bolig.
En plejebolig er et tilbud til borgere, der har et stort behov for pleje og omsorg, der ikke kan dækkes i eget hjem.
Herudover beskrives følgende boliger:
Er et tilbud til borgere, der har behov for et særligt botilbud på grund af demens eller en demenslignende sygdom. Der skal være behov for særlige kompetencer hos personalet. Man kan godt bo i en almindelig plejebolig med en demensdiagnose.
Er et tilbud til borgere, der midlertidigt ikke kan klare sig i eget hjem. Information om disse tilbud findes i kvalitetsstandard for aflastning/afløsning og er dermed ikke en del af den her fremlagte kvalitetsstandard.
Kvalitetsstandarden skal også sikre, at borgerne får kendskab til kriterier for særligt indrettede boliger for demente og samtidig bliver gjort opmærksomme på, at en borger med en demenssygdom godt kan blive visiteret til et almindeligt plejecenter. Herudover beskriver proceduren, hvordan man ansøger om en ældre- og handicapegnet bolig eller en plejebolig.
Udkast til kvalitetsstandard for visitation til ældre- og handicapegnede boliger og plejeboliger sendes hermed i høring i Ældrerådet og Handicaprådet. Efter endt høring vil kvalitetsstandarden skulle behandles igen i udvalget og dernæst vedtages i kommunalbestyrelsen.
Fristen for at afgive høringssvar til kvalitetsstandarden er den 21. marts 2022.