Afsnitsleder Maj-Britt Vendelboe Toft, projektlederne Lise Karup Pedersen og demenskoordinator Malene Simonsen deltager under punktet, hvor de orienterer om de tre projekter.
Der arbejdes i år med tre forskellige projekter på demensområdet, som er puljefinansierede. Social og Sundhed bliver med denne sag orienteret om, hvad der arbejdes med i projekterne.
Projekterne er:
1. Projekt ØDA, som står for Østsjællands Demensrådgivnings- og Aktivitetscenter, er et tværkommunalt projekt, som sker i et samarbejde mellem Stevns, Køge og Faxe kommuner. Projektet startede i 2018, er undervejs blevet forlænget, og stopper ultimo 2023. Stevns Kommune er projektejer og projektleder på projektet. ØDA projektet arbejder; dels med at skabe aktiviteter for hjemmeboende borgere med demens og deres pårørende; dels med rådgivning til målgruppen (demensfaglig og juridisk rådgivning samt i 2023 desuden rådgivning om samliv). Både internt i kommunerne, men også tværkommunalt. Borgere fra alle tre kommuner kan deltage i hinandens aktiviteter. Der er hvert år afholdt "Højskole" for en gruppe borgere med demens og deres pårørende af to dages varighed med stor succes. Der udestår en afklaringsproces med Faxe og Køge Kommuner, om der er interesse for at fortsætte den fælles indsats.
Der er søgt og bevilliget 2.659.600 kr. til alle tre kommuner i perioden 2020-2023. Egenfinansieringen udgør knap 1. mill. samlet for kommunerne i perioden, som dækker medarbejderes løn og anvendelse af kommunernes lokaler.
2. Projekt Hjemlighed er målrettet Plejecenter Hotherhaven og handler om, at skabe hjemlige rammer for beboerne på plejecenteret, både inden- og udendørs. Der er blandt andet købt et stort orangeri til haven og nye møbler m.m. for at gøre det så hyggeligt og hjemligt som muligt. Derudover handler en del af projektet også om at kompetenceudvikle medarbejdere og ledere i at blive gode til at involvere beboere og pårørende, når der skal træffes beslutninger om netop at gøre det hyggeligt og hjemligt for beboerne. Projektet startede d. 1. januar 2022 og stopper d. 30. april 2023. Når projektet stopper fortsætter det gode arbejde med involvering af borgere og pårørende ved fremtidige behov for ændringer ved indretning m.m.
Der er søgt og bevilliget 1.347.686 kr. til Hotherhaven i perioden 2022-2023. Egenfinansieringen er ikke opgjort i kroner, som kommunen skal stille ledelsestid til implementering og forplejning til møder til rådighed.
3. Aflastningsprojektet aflaster de pårørende til hjemmeboende borgere med demens, så de pårørende får den støtte, der gør, at de kan have den demente i hjemmet i længere tid. Projektet har bl.a. medført, at Dagtilbuddet Nichen har fået udvidede åbningstider hver tirsdag og torsdag aften samt hver anden weekend. Der er oprettet to støttegrupper for borgere med let demens, hvor de kan støtte hinanden og deltage i meningsfulde aktiviteter. Der er oprettet et motionshold for borgere med demens i samarbejde med Ældresagen. Der er også ansat en psykolog i projektet til at afholde samtaler med pårørende samt nydiagnosticerede borgere, hvor de får råd og vejledning til at håndtere livet med demens. Projektets indsatser bidrager i høj grad til at borgere med demens kan være hjemme i længere tid og kan klare sig i længere tid uden kommunens hjælp. Projektet startede d. 1. januar 2021 og stopper d. 31. oktober 2023. Når projektet stopper, stopper de udvidede åbningstider i Nichen og støttegrupperne nedlægges og psykologen stopper. Det er muligt, at motionsholdet kan fortsætte, hvis Ældresagen ønsker at fortsætte med dette.
Der er søgt og bevilliget 5.697.238 kr. til aflastningsprojektet i perioden 2021-2023. Egenfinansiering udgør i perioden
765.062 kr., som dækker demenskoordinators timer og personaleledelsen af de ansatte i projektet.
Puljemidler til alle tre projekter er oprindeligt ansøgt hos Sundhedsstyrelsen, men efter at Ældre-og demensområdet blev ressort-overført til Social-og Ældreministeriet i 2021, har Socialstyrelsen været ansvarlig for administrationen af puljerne.
Hvis det ønskes, at noget af det gode arbejde fra projekterne skal føres videre, vil forvaltningen anbefale, at aften og weekendpladserne i Nichen samt de to støttegrupper drives videre. Aflastningstilbuddet i Nichen betyder, at behovet for aflastning af de pårørende i hjemmet minimeres. Kommunen skal efter en konkret og individuel vurdering træffe afgørelse om aflastning eller afløsning i hjemmet, hvor fx en rask ægtefælle passer en syg ægtefælle. Denne form for hjælp kan være afgørende for, om den plejekrævende kan blive boende i hjemmet. Hvis de øgede åbningstider i Nichen lukkes ned igen, så vil belastningen i hjemmeplejen i stedet øges til et samlet set ringere tilbud. Støttegrupper er et vigtigt tilbud, da vi i denne fase har mulighed for at støtte borgerne og de pårørende til at få lavet gode rammer for deres fremtidige sygdomsforløb og derved afhjælpe de mere komplicerede forløb, som kan opstå i forbindelse med en demenssygdom.
At fastholde de udvidede åbningstider i Nichen vil kræve, at der afsættes budget til 70 timer om ugen til So-su medarbejdere svarende til 907.680 kr. om året samt budget til kørsel til borgerne til og fra Nichen svarende til 288.600 kr. om året. Borgerne har herudover en egenbetaling på 40,00 kr. pr. dag, de er i Nichen. Forvaltningen vil fremlægge et plusforslag til budgetprocessen.