Deltog ikke: John Dalsgaard Jensen og Julie Hoff Sørensen.
Handicaprådet blev orienteret om, at:
- i Arbejdsmarked er betegnelsen for handicap både fysisk og/eller psykisk handicap.
- Arbejdsmarked ikke må registrere borgerens handicap og dermed heller ikke kan trække statistikker på området.
- Jobcentret har i øjeblikket har 126 unge der modtager ydelser, og at de unge primært har udfordringer på grund af psykiske handicap.
- forløbene inddeles i 3 grupper, som er åbenlyst uddannelsesparate, uddannelsesparate og aktivitetsparate.
- ca. 40 ud af de 126 unge er i gang med en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).
- som noget nyt er der i lovgivningen indført såkaldte overgangsmentorer/ungeguide der har til opgave at hjælpe de unge i overgangen fra jobcenter til uddannelse.
- TVP (Tværfagligt Velfærdsprogram) har gode erfaringer med at hjælpe børn, unge og deres familier. Fordelen er, at det er den samme kontaktperson, som for eksempel kan hjælpe den unge i gang med skole, komme til læge osv.
- Arbejdsmarked er i gang med at nyt samarbejde med psykiatrien. En del unge er blevet interviewet, og det har vist sig, at flere har alvorlige psykiske problemer som f.eks. psykoser eller begyndende psykoser. Regionen hjælper med tidlig opsporing.
Ifølge DH-medlemmerne har Høje-Tåstrup Kommune et center for unge med handicap (Greenesminde), hvor indsatserne fungerer rigtig godt. Arbejdsmarked følger op og giver Handicaprådet en tilbagemelding.
Handicaprådet drøftede social arv, og hvor meget det påvirker de unges fremtid. Ifølge Arbejdsmarked betyder det noget, da man i tidligere statistikker kan se, at flere unge med psykiske handicap også har en børnesag.
Handicaprådets fokusområde er primært målrettet unge borgere med fysiske handicap. Arbejdsmarked har i øjeblikket ikke kendskab til unge, som udelukkende har et fysisk handicap, og via Stevns Erhvervsråd er Arbejdsmarked er bekendt med, at virksomhederne er lydhøre over for at ansætte borgere og også unge- med handicap. Vurderingen er derfor, at denne gruppe borgere ikke har behov for kommunens hjælp og dermed heller ikke områder, hvor Handicaprådet kan gøre en forskel.
På baggrund af orientering og drøftelser på dette møde besluttede Handicaprådet, at rådet ikke vil fortsætte arbejdet med fokusområdet arbejdsløshed blandt unge med handicap, og at arbejdsløshed blandt unge med psykiske handicap hører til i andre regi - for eksempel det politiske udvalg for Arbejdsmarked, Erhverv, Kultur og Turisme.