I budget 2021 blev der afsat 550.000 kr. til en ungeindsats, da de politiske fagudvalg på tværs og i samarbejde med interne og eksterne aktører ville arbejde for at udvikle nye og flere tilbud til unge på Stevns. Fokus var blandt andet på at udvikle tilbud til unge, der kæmper med deres mentale sundhed. På baggrund af det gik Socialpsykiatrien, Stevns Ungdomsskole og bibliotekerne på Stevns sammen og skabte følgende:
- Værested
- Litterært værksted
- Særligt tilrettelagte ungdomsskole aktiviteter
Alle aktiviteterne var målrettet sårbare unge mellem 14 og 25 år, og de medarbejdere som varetog tilbuddene, var tværfagligt sammensat af medarbejdere fra Socialpsykiatrien, Ungdomsskolen og Bibliotekerne.
Efter en evaluering af indsatserne blev det i forbindelse med budget 2022 besluttet at videreføre værestedet, og der blev afsat 185.000 kr. til dette.
Med denne sag fremlægges evaluering af tilbuddet. For en uddybning henvises til vedlagte bilag.
Evaluering af ungeværestedet
Ungeværestedet er et uvisiteret tilbud for unge mellem 14 og 25 år. Ungeværestedet har til huse i SFO’ens lokaler på St. Heddinge skole. Der er åbent hver torsdag mellem kl. 17.30 og 20.30. Værestedet drives af Socialpsykiatrien i samarbejde med Stevns Ungdomsskole, og der er medarbejdere fra begge til stede i åbningstiden.
Mellem 6 og 15 unge benytter Ungeværestedet hver uge. Samlet set har ca. 75 unge besøgt Ungeværestedet, siden det åbnede, men da tilbuddet er uvisiteret, er der dog ingen registrering af deltagerne. Nogle af de unge kommer kontinuerligt, mens andre kommer i en kortere periode. Der kommer unge fra hele kommunen, og fra alle folkeskoler og friskoler.
En stor del af de unge, der benytter tilbuddet, har forskellige psykiske udfordringer. Der er tale om udsatte unge, hvor en stor del oplever social isolation og ensomhed. Det har derfor stor betydning for tilbuddet, at der er et tæt samarbejde med eksempelvis skolerne. Det Tværfaglige Velfærdsprogram, UU-vejledere o.a. Disse samarbejdspartnere henviser til Ungeværestedet, og i nogle tilfælde følger de også den unge derover eller sikrer, at der etableres kontakt til en af medarbejderne fra Ungeværestedet.
Ungeværestedet har til formål at bidrage til, at der skabes meningsfulde fællesskaber for alle unge i Stevns Kommune. Der er fælles planlagte aktiviteter, som de unge kan deltage i, men der er også altid mulighed for, at man som ung bare kan være til stede uden, at der er krav om deltagelse. Der er altid mulighed for forskellige kreative sysler, gaming, boldspil eller lignende, ligesom det altid bliver prioriteret, at der er mulighed for, at de unge kan smøre sig en mad.
De unge har mulighed for støttende samtaler om udfordringer i hverdagen både i gruppe men også individuelt. De har mulighed for støtte i forhold komme i kontakt med andre centre i kommunen. Herunder er der mulighed for, at medarbejderne fra Ungeværestedet kan støtte den unge i at få etableret kontakten til eksempelvis Jobcentret og kan deltage i den første kontakt.
De unge, der kommer fast i Ungeværestedet, oplever et meningsfuldt fællesskab. For en del af de unge, der benytter Ungeværestedet, gør tilbuddet den forskel, at de unge har et sted, hvor de føler sig inkluderet. Der bliver dannet relationer de unge i mellem, og der opstår venskaber.