Resume
I funktionsperioden 2018 - 2021 var et af Handicaprådets fokusområder "aktiviteter til børn og unge med et handicap". Forvaltningen vil med denne sag give en status over resultatet af arbejdet. Herefter skal Handicaprådet beslutte, om rådet fortsat ønsker at arbejde med fokusområdet.
Indstilling
Forvaltningen indstiller, at
- Handicaprådet beslutter, om rådet fortsat vil arbejde med fokusområdet "aktiviteter til børn og unge med handicap" og i givet fald hvordan.
Beslutning
Deltog ikke: Morten Kasper.
Handicaprådet ønsker fortsat at have fokus på børn og unge i foreningslivet. Rådet vil fokusere mere på oplysning om, hvilke muligheder der allerede er for målgruppen - frem for at skabe nye arrangementer.
Ifølge medlemmerne fra DH (Danske Handicaporganisationer) arbejder Det Centrale Handicapråd på noget materiale, som kan hjælpe med et overblik. Handicaprådet besluttede at afvente materialet, hvorefter rådet vil tage stilling til, hvordan materialet kan bruges og hjælpe rådet videre med arbejdet.
Den 16. februar 2022 besluttede Handicaprådet hvilke fokusområder og mærkesager rådet vil arbejde med i den kommende tid - se også dagsordenspunkt 21. Rådet ønsker blandt andet at sætte fokus på handicappede børn og deres familier samt handicappede børn og idræt.
Disse områder arbejdede Handicaprådet også med i funktionsperioden 2018 til 2021, da rådet blandt andet savnede flere tiltag med handicapidræt. På møderne i 2018 og 2019 drøftede rådet, hvordan:
- flere unge bliver aktive indenfor handicapområdet/foreningslivet.
- hvordan der skabes mere sammenhæng og flere tiltag for kommunens handicappede borgere - blandt andet med udgangspunkt i allerede eksisterende arrangementer.
- hvordan Handicaprådet kommer i kontakt med målgruppen, for at afklare deres behov for projekter, temadage og arrangementer.
Forvaltningen havde et møde med Stevns Frivillighedscenter og Kultur & Fritid i 2020. Ingen af parterne havde modtaget henvendelser vedrørende ønsker til arrangementer målrettet handicappede borgere. På grund af persondatalovens GDPR-krav (den generelle forordning om databeskyttelse) var det heller ikke muligt at få oplyst, hvor mange af medlemmerne som havde et handicap. Handicaprådet fik derfor en liste over foreninger, som rådet selv kunne kontakte for at undersøge deres ønsker til arrangementer.
Forvaltningen kontaktede også Københavns Kommune i 2020, da man hér har besluttet, at foreninger kan søge et ekstra tilskud til handicappede medlemmer via folkeoplysningen. Dette er ikke en mulighed i Stevns Kommune.
Temadrøftelse med Kultur & Fritid og Dansk Handicapidræt
I november 2020 havde Handicaprådet inviteret Kultur & Fritid og Dansk Handicapidræt til en temadrøftelse. Dansk Handicapidræt fortalte, at det er svært at lave idrætsarrangementer målrettet unge med et handicap, da de unges egne ønsker er at være en del af det almindelige foreningsliv. Handicaprådet blev anbefalet, at
- skabe kontakten dér hvor de gode oplevelser er - for eksempel via svømning i skolen, rideklubber og institutioner/specialskoler.
- arbejde videre med DH´s paraløb, så det bliver en begivenhed for hele familien.
- skabe fokus via omtale i pressen.
Folkeoplysningsforbundet har en udviklingspulje, som kan søges til projekter, og Kultur & Fritid tilbød efterfølgende at hjælpe med praktikken omkring paraløbet eller andre arrangementer for unge mennesker.
Socialpsykiatrien blev også nævnt som mulig samarbejdspartner. Men ifølge socialpsykiatrien har de allerede en række tilbud til deres målgruppe.
Temadrøftelse med Børn & Læring
I maj 2021 havde Handicaprådet inviteret centerchefen for Børn & Læring til en temadrøftelse. Centerchefen fortalte, at de ikke modtog henvendelser fra forældre eller andre om arrangementer målrettet børn og unge med et handicap. Centret oplever, at det vigtigste er at få behandlet sager om merudgifter, så det enkelte barn kan komme i gang med den ønskede aktivitet hurtigst muligt.
Konklusion
Konklusionen på Handicaprådets arbejde i perioden 2018 - 2021 er, at der ikke umiddelbart er et behov for arrangementer/aktiviteter målrettet børn og unge med et handicap, de denne gruppe indgår i aktiviteter på lige fod med andre børn og unge. En mulighed kan være at videreudvikle paraløbet, som arrangeres og hører under DH (Danske Handicaporganisationer). Dette kræver dog, at DH indgår samarbejde med andre relevante parter, som kan hjælpe med at løfte opgaven og udbrede kendskabet til arrangementet.
På baggrund af ovennævnte status skal Handicaprådet beslutte, om rådet fortsat ønsker at arbejde med fokusområderne handicappede børn og deres familier samt handicappede børn og idræt - og i givet fald hvordan.