Tinker Imagineers fra Holland skal designe udstillingen i besøgscentret for verdensarven

Date: 08. oktober 2019
  • Grafik: Kalkblok med Fiskeler og dinosaurer

    Kilde. Tinker Imagineers

Fonden Stevns Klint Besøgscenter har i dag sendt os denne pressemeddelelse:

Siden foråret har Fonden Stevns Klint Besøgscenter afviklet en formidlingskonkurrence for at finde frem til, hvem der skal designe udstillingen i det kommende besøgscenter for Stevns Klint Verdensarv.
 
Nu er vinderen fundet!
 
Det vindende designhus er hollandske Tinker Imagineers, som præsenterede en kreativ løsning på at fortælle historien om verdensarven så den rammer de mange forskellige målgrupper, vi gerne vil have til at komme til besøgscentret.
 
'Vi har helt fra starten lagt en høj overligger, og ønsker at udvikle et besøgscenter i verdensklasse. I starten af sommerferien fik vi lagt den arkitektoniske ramme med valget af Praksis Arkitekter og vores ambitioner er ikke faldet med valget af Tinker Imagineers til at stå for den indvendige formidling', udtaler formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner og understreger samtidig, at alle formidlingskonkurrencens tre forslag havde et meget højt niveau.
 
Han tilføjer:
 
'Vores valg faldt på Tinker Imagineers, fordi de har vist en meget funktionel løsning med en fleksibel udstillingsplan, hvor brugeren er i centrum. Tinker Imagineers har tidligere leveret løsninger i topklasse, og har en lang erfaring med at udvikle formidling, som spiller på alle sanser. Og så tæller det også, at de leverede den mest overbevisende løsning på, hvordan vi formidler Fiskeleret i selve udstillingen, så gæsterne kan forbinde den historie, de får inde i udstillingen med det, de oplever, når de går langs klinten', slutter Per Røner.
 
Tinker Imagineers er et stort designhus med mange kompetencer inden for digitale installationer, interaktion og storytelling. De er i Danmark mest kendt for udstillingen på Tirpitz (Varde), og så er de lige nu i gang med at udvikle et nyt udstillingsdesign til Statens Naturhistoriske Museum.

Stan Boshouwers, grundlægger og leder af Tinker Imagineers, er tilfreds med den nye opgave:

'Vores designteam ser frem til at udfolde den spændende historie ved hjælp af de to helt centrale elementer: Udforskning og Forundring. Disse to elementer bliver helt centrale i vores formidling af verdensarven. Vi sætter kalkblokken med Fiskeleret i centrum, da det netop er Fiskeleret, som rummer beviserne, mysteriet og svaret på den massedød, der skete for 66 mio. år siden. Vores mål er, at gæsterne fuldt ud forstår og beundrer historien om Stevns Klint, når de har set udstillingen.'
 
De øvrige deltagere i formidlingskonkurrencen var ART+COM Studios fra Berlin og Event Communications fra London.

Stevns Klint

Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 % af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne.
 
Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade samt resterne af to skaktovne.

Fakta - Arkitekt-/Formidlingskonkurrence og besøgscenter

Stevns Kommune fik i november 2015 dispensation til at opføre et besøgscenter inden for strandbeskyttelseslinjen. Ni andre projekter rundt om i Danmark fik den samme dispensation, men besøgscentret for verdensarven er blandt de første, som realiseres.
 
Opførelsen af et besøgscenter samt arkitekt- og formidlingskonkurrence er gjort mulig via en generøs donation på 80 mio kr. fra fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
 
I juli 2019 valgte Fonden Stevns Klint Besøgscenters bedømmelsesudvalg Praksis Arkitekter som den tegnestue, der skal opføre det nye besøgscenter. Noget af det, bedømmelsesudvalget særligt lagde vægt på er bygningens beliggenhed, som passer godt ind i landskabet og giver en smuk udsigt over havet og pyramidens top. Samtidig styrker placeringen besøgscentrets rolle som portal til hele verdensarvsområde og alle perlerne langs Stevns Klint, f.eks.: Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Højerup, Stevns Fyrcenter og Holtug Kridtbrud.
 
I september 2019 valgte Fonden Stevns Klint Besøgscenters bedømmelsesudvalg Tinker Imagineers som det designhus, der skal stå for formidlingskonceptet. Tinker Imagineers har opdelt besøgscentrets udstillingsrum i en zone til forundring og en zone til udforskning. De to zoner giver de besøgende mulighed for at tilpasse besøget efter egne behov og interesser. Midtpunktet i udstillingen er en stor kalkblok, som viser Fiskeleret. På den måde kan alle besøgende - på allertætteste hold - opleve Fiskeleret, og forstå dets betydning for selve livets udvikling.
 
Lige nu er arbejdet med at projektere opførelsen af besøgscentret i gang. Første spadestik tages i 2020, mens besøgscentret forventes indviet ultimo 2021.

Kontakt

Per Røner
Bestyrelsesformand
Fonden Stevns Klint Besøgscenter
Mobil: 21 70 04 21

Sidst opdateret

08.10.2019