Lungedagen 2017

Dato: 06. november 2017
Går Stevns Kommune og mister pusten? Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, fordi de overser symptomer fra lungerne.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom. Mange ved det ikke selv, fordi de overser symptomer som fx hoste og åndenød. Lungeforeningen står derfor bag den årlige Internationale Lungedag i Danmark.

Borgere i Stevns Kommune kan få et lungetjek og tale med sundhedsprofessionelle om livet med en lungesygdom onsdag 15. november 2017 mellem kl. 14.00 og 16.30 på Sundheds- og Frivillighedscenteret, Hovedgaden 46 i Hårlev, når KOL Netværket Stevns og Stevns Kommune sammen med Lungeforeningen opfordrer danskerne til at være mere opmærksomme på symptomer fra lungerne. 

Danskerne overser symptomer

Udfordringen med alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form.

Men oplever man lungesymptomer i mere end to måneder i træk, er det vigtigt, at man får målt sin lungefunktion. Lungefunktionsmålingen kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

Symptomerne på alle kroniske lungesygdomme er fx hoste, slim fra lungerne, pibende eller hvæsende vejrtrækning og åndenød.

En lungefunktionsmåling foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne. Målingen gør ikke ondt, og man får svar med det samme.

- Det er helt unødvendigt, at mange går rundt og mister pusten. Hvis det viser sig, at man har en kronisk lungesygdom, så er der gode behandlingsmuligheder med fx rygestop, træning og medicin, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

I Stevns Kommune kan du udover, at få målt din lungefunktion og få information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og ernæring.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag finde tid og sted for aktiviteter på Lungedagen i hele Danmark.

Fakta om lungesygdomme

  • De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
  • Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
  • Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
  • Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
    Kilde: Lungeforeningen
     

Yderligere oplysninger
Kontakt Denni Pedersen, Sundhedskonsulent i Stevns Kommune, tlf.: 20 25 21 74, denped@stevns.dk

 

Sidst opdateret

06.11.2017