Flotte resultater med Holbæk-metoden i Stevns

Date: 05. april 2018
  • Gruppebillede: Stine Wøldike, Stine Rehn, Rikke Melskens, Jens Christian Holm, Pernille Maria Mollerup og Christina Olsen.

    Stine Wøldike, Stine Rehn, Rikke Melskens, Jens Christian Holm, Pernille Maria Mollerup og Christina Olsen.

73 familier fra Stevns Kommune har været med i et forskningsprojekt om hjælp til overvægtige børn og deres familier.

Projektet afsluttes nu med et ph.d-forsvar og meget overbevisende resultater: Således havde 7 ud af 10 børn i projektet tabt sig.

Projektet startede i 2012 i et samarbejde med Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Børneafdelingen i Holbæk og 8 andre kommuner i Danmark. Projektet havde til formål at etablere et kommunalt behandlingstilbud i Stevns Kommune til børn og unge med overvægt. 

Resultaterne viste sig hurtigt at være meget positive. 7 ud af 10 børn og unge i de 73 familier, der deltog i Stevns Kommune tabte sig, uafhængigt af børnenes alder, pubertetsudvikling og hvor overvægtige de var, da de startede i behandling. 

En familieorienteret tilgang

Metoden har haft en familieorienteret tilgang, hvor det ikke kun er barnet eller den unge, der skal ændre adfærd, men hele familien, der skal ændre livsstil. Dette er et af de elementer, der gør metoden særlig virkningsfuld og som faktisk også betyder, at nogle forældre også taber sig.

Et lokalt tilbud

For familierne har det også været meget positivt, at de, lokalt og tæt på, hvor de bor, kan deltage i et behandlingstilbud af meget høj kvalitet, svarende til det, de ville få på et sygehus.

Resultaterne er overordentligt gode sammenlignet med andre behandlingstilbud både nationalt og internationalt. I forskningsprojektet, hvor over 1000 børn og unge har været med, kan man med meget stor sikkerhed sige, at det netop er Holbæk-metoden, der virker. Det betyder også i dag, at hele 46 ud af landet 98 kommuner bruger metoden.

Nu afsluttes selve forskningsprojektet

Forskningsprojektet fik i går sat et foreløbigt punktum, da læge Pernille Maria Mollerup forsvarede sin ph.d på Holbæk Sygehus.

Siden forskningsprojektets start er der næsten 200 familier fra Stevns, der har deltaget i det kommunale tilbud. Og tilbuddet fortsætter. Familier, der har lyst til at benytte tilbuddet, kan kontakte Stevns Kommunes Sundhedspleje.

Kontakt

Christina N. Olsen
Sundhedsplejerske
Mobil: 28 95 30 73

Sidst opdateret

05.04.2018