Stevns Musikskole flytter til Hårlev

Publiceret 27-03-2025

Efter en længere dialog og proces har et flertal i Stevns’ kommunalbestyrelse besluttet at flytte kommunens musikskole til Bredgade 1 i Hårlev. Her skal musikskolen dele lokaler med Stevns Bibliotekerne og de ældreforeninger, som også bruger huset.

Det har næppe undgået manges opmærksomhed, at der er delte meninger om, hvorvidt det er en god idé, at en musikskole og ældreforeninger skal have deres daglige virke i det samme hus. Det vidner et velbesøgt kommunalbestyrelsesmøde her til aften også om. Kommunalbestyrelsen har nu taget et valg, og herefter håber jeg, at vi kan se fremad og finde gode løsninger sammen i en fælles dialog.
Henning Urban Dam Nielsen, borgmester

Formand for Udvalget for Job, Social og Fritid, Anette Mortensen er enig:

’Musikskolen kunne ikke blive, hvor den er i dag, for den gamle skolebygning i Store Heddinge er ned-slidt og utidssvarende. Vi har derfor været vidt omkring i vores søgen efter egnede lokaler, og jeg er glad for, at vi har fundet en god løsning i Bredgade 1, hvor vi har eksisterende lokaler med ledig kapacitet. Lokalerne i Mødestedet er gennemsnitligt ledige i ca. 80 % af åbningstiden, og derfor giver det rigtig god mening at indrette lokalerne til flere formål’.

Hun afslutter:

’Lokalerne i Bredgade 1 er vores fælles lokaler, og som kommune har vi en pligt til at få mest muligt ud af de lokaler, vi har. Det får vi nu’.

Følgegruppe og brugerråd

I kølvandet på kommunalbestyrelsens beslutning vil der blive nedsat en følgegruppe med brugerrepræsentanter for at sikre brugernes perspektiv og behov i forbindelse med ombygningen. Når lokalerne er ombygget og klar til brug, nedsættes der et brugerråd for Mødestedet.

Fakta om Mødestedet i Bredgade 1

Undersøgelser af Mødestedets lokaler i Bredgade 1 som hjemsted for både ældreforeninger og musikskole viser at:

  • Der er stor ledig kapacitet – Mødestedets lokaler er gennemsnitligt ledige i ca. 80 % af åbningstiden i hverdagene. F.eks. er 'Salen' ledig i knap 40 % af åbningstiden, mens flere af de mindre lokaler er ledige i 80-90 % af åbningstiden i hverdagene.

  • Der er plads til alle – alle foreninger kan fortsætte i Bredgade 1/Mødestedet. Alle de foreninger, som gerne vil blive i Mødestedet kan det, hvis de vil. Nogle få skal muligvis flytte til et andet lokale i Mødestedet, men alle foreninger kan bevare den tid, de har nu, så de fortsat har lokalerne alene i det tidsrum, de har booket det (f.eks. yoga og tirsdagsklubben). En enkelt forening – billard – skal Stevns Kommune i særlig dialog med om at finde en løsning.

  • Ældreforeningerne har typisk aktiviteter om formiddagen, mens musikskolen typisk først starter undervisningen kl. 14.00 – enkelte elever kommer kl. 12.00. Disse elever vil kun være i de lokaler, der er dedikeret til musikskolen og ikke i de lokaler, som kan bruges på tværs af foreninger og musikskole. En stor del af musikskolens undervisning foregår i øvrigt i dag på de folkeskoler og friskoler, hvor eleverne har deres daglige gang. Det vil de fortsætte med.

  • Lokalerne i Bredgade 1/Mødestedet indrettes til flere behov – Mødestedets lokaler bliver indrettet, så de tjener flere formål og kan rumme både ældreforeningernes brugere og musikskolen. Der kommer en flytbar scene, som sættes op ved behov – scenen vil være skalerbar og vil kunne bruges at andre end musikskolen. Stevns kommune lægger i øvrigt op til, at der skal være en god dialog om husets indretning, foreningers depotbehov, scenens opbygning, opbevaring af instrumenter osv.

  • Følgegruppe og brugerråd – Når ombygningen skal i gang nedsætter Stevns Kommune en følgegruppe med brugerrepræsentanter for at sikre brugernes perspektiv og behov. Når huset er i drift, nedsættes et brugerråd, hvor vi løbende kan tale om, hvordan vi bruger huset.

Der har forud for beslutningen i kommunalbestyrelsen været en grundig involverende dialog med de nuværende brugere i Mødestedet. Her er der givet udtryk for nogle bekymringer, som vil blive inddraget i den kommende proces:

  • Lydgener og akustik
  • Garderobe og opbevaringsplads
  • Vigtigt at scenen kan fjernes
  • Ombygningsperiodens varighed ift. at fastholde fællesskaber
  • Vigtigt at bevare nuværende brug og have mulighed for udvidelse
  • Behov for klare aftaler mellem brugerne om rengøring mv.
  • Parkeringsforhold

Derfor må musikskolen flytte fra Egestræde

Musikskolens nuværende lokaler i Egestræde 14 i Store Heddinge er ikke optimalt indrettet til musikskolens aktiviteter, og det er økonomisk ikke realistisk at føre lokalerne der ajour. Herudover skyldes det bl.a.:

  • Der mangler niveaufri adgang, så alle brugere kan benytte lokalerne og så udstyr ikke skal slæbes op og ned ad trapper.
  • Der mangler akustikregulering i lokalerne og lydisolering mellem de enkelte lokaler.
    Dette for at sikre et ordentligt undervisnings- og arbejdsmiljø.
  • Der mangler ventilation/regulering af indeklima.
    Dette for at sikre et optimalt undervisnings- og arbejdsmiljø.
  • En vigtig del af musikskolens virke er at kunne afholde koncerter og andre større arrangementer. Det forudsætter et lokale på ca. 120 m2 og det findes ikke i Egestræde i dag.
Henning Urban Dam Nielsen
S:Borgmester
Anette Mortensen
S:Formand
O:Udvalget for Job, Social og Fritid