Nu undersøger kommunen muligheden for at købe en af de nedslidte ejendomme og bruge den som demonstrationshus og det gode eksempel på, hvordan man kan restaurere en bolig med stor respekt for bygningens kulturhistoriske værdi samtidig med, at der er fokus på bæredygtighed i byggeprocessen.
Som kommune skal vi støtte vores landsbyer i at være attraktive steder at leve og bo. Dette projekt er nytænkende, og jeg ser en stor styrke i at udvikle og restaurere nedslidte bygninger i fællesskab mellem lokale virksomheder, civilsamfundet og os som kommune. Jeg tror på, at dette projekt kan bane vejen for en masse spændende udvikling til gavn for vores lokalmiljøer.
Henning Urban Dam Nielsen, borgmester
Projektet er inspireret af Lærlingenes Hus på Bornholm og har som formål 1) at bidrage til landsbyudvikling, 2) skabe mere bæredygtigt byggeri, 3) formidle restaurering af bygninger og processen omkring det og konkret 4) at istandsætte en nedslidt bygning og bruge den som demonstrationshus.
I Lærlingenes hus på Bornholm istandsatte lærlinge og pensionerede håndværkere et bindingsværkshus for at sætte fokus på det gode håndværk.
’Jeg har store forventninger til projektet, som adresserer landsbyernes bygningsmæssige kvalitet, hvilket også indgår i vores Landsbystrategi 2024, ligesom det var en anbefaling fra Udvalget for Bæredygtige Boliger. Heldigvis har Zealand (Sjællands Erhvervsakademi), flere arkitekter samt lokale håndværkere vist interesse for projektet, og på den måde kan vi løfte det til at være meget mere end bare restaureringen af et enkelt hus i en landsby i Stevns Kommune. F.eks. kan det trække tråde helt ind til uddannelsen af fremtidens håndværkere’, fortæller Flemming Petersen, formand for Udvalget for Plan, Miljø og Teknik.
Projektidéen er udviklet i samarbejde mellem Stevns Kommune og Landsbyforum Stevns med det formål at understøtte landsbyernes kulturmiljø med særligt fokus på lokale kendetegn som f.eks. kridt-sten som byggemateriale. Mens arbejdet med huset står på, vil der være adgang for offentligheden, så der er mulighed for at følge processen. Når huset er færdigt sælger Stevns Kommune huset med henblik på at købe et nyt hus i en anden landsby, som herefter kan indgå i et nyt projekt.
’Jeg er rigtig glad for, at det arbejde, vi afsluttede med en række konkrete anbefalinger i Udvalget for Bæredygtige Boliger nu bærer frugt ved at blive ført ud i livet. Nedslidte bygninger i vores landsbyer kan være med til at påvirke landsbyernes levedygtighed, og derfor glæder det mig, hvis vi som kommune kan være med til at vise vejen for, hvordan vi på en bæredygtig måde kan restaurere en nedslidt bygning med respekt for husets oprindelse og det gode håndværk. På den måde kan vi inspirere andre til at se potentialet i de gamle huse og give dem nyt liv, og på den måde fremme bosætningen i vores landsbyer’, fortæller Line Krogh Lay, formand for det nu nedlagte Udvalg for Bæredygtige Boliger.
Sådan kommer projektet i gang
På kommunalbestyrelsesmødet den 27. marts afsatte kommunalbestyrelsen 100.000 kr. som kommunal medfinansiering til at undersøge mulighederne for at gennemføreprojektet. Dermed kan kommunen begynde arbejdet med at finde en relevant bygning sammen med en rådgiver og søge fonde og samarbejdspartnere.