Stevns er blandt de bedste i landet, når det gælder svømmeundervisning

Publiceret 02-04-2024

Når man bor i en kommune med meget kystlinje, er det en god idé at lære børn at svømme. Det gør vi i Stevns, og derfor er det glædeligt, når TrygFonden i deres seneste undersøgelse viser, at Stevns udmærker sig med sit tilbud om svømmeundervisning.

Skolesvømning er politisk prioriteret, og vi samarbejder bredt på tværs af skoler og svømmeklub om at skabe et attraktivt tilbud. Jeg er derfor meget tilfreds med resultatet af målingen, som viser, at vores indsats virker, og det glæder mig, at vi kan opretholde forskellige typer tilbud helt fra 3. til 9. årgang.
Christian Sørensen, centerchef i Børn & Læring

Kim Gudmund Rasmussen er leder i Ungstevns, kommunens ungdomsskole, og han lægger vægt på, at Stevns med PULS-programmet og det brede samarbejde får mulighed for at bringe flere aktiviteter i spil:

’Vores samlede undervisningstilbud i svømning er kommet stand som et resultat af et stærkt samarbejde mellem folkeskoler, friskoler, den lokale svømmeklub og ungdomsskolen, som driver det samlede svømmetilbud. At vi har tilbud til vores børn og unge helt fra 3. til 9. årgang betyder, at de kommer ud af skoleforløbet med styr på alle de grundlæggende svømmefærdigheder og desuden er introduceret til livredning og 1.-hjælp’.

Pressebilleder til fri afbenyttelse mod angivelse af kilde: Stevns Kommune

TrygFondens undersøgelse

TrygFonden har undersøgt svømmeundervisningen på danske grundskoler. Undersøgelsen dækker samtlige kommuner i landet, og afdækker hvem der tilbydes svømmeundervisning, hvordan svømmeundervisningen er organiseret og hvordan skoleforvaltning og skoler arbejder sammen.

Stevns Kommune har i undersøgelsen fået 113 point ud af 121 mulige. Gennemsnittet for Region Sjælland er 90 point og 93 for hele Danmark.

Voksne og børns svømme- og livredningskundskaber

Det består Stevns Kommunes svømmetilbud af

Svømmeundervisningen er organiseret af Ungstevns i tæt samarbejde med folkeskoler, friskoler og svømmeklubben SHS-Stevns, der står for den tekniske del af undervisningen.

I PULS-programmet (Ungstevns´ bidrag til ’Åben skole’) bygges der i nogle forløb videre på svømmeundervisningen og gennem et progressivt forløb rutineres og udvikles elevernes svømmefærdigheder og respekten for vand.

3. årgang: Førsvømning – vandtilvænning og svømning for elever, som endnu ikke er vandtilvænnede eller ikke endnu kan svømme. Ca. 10 undervisningsgange per hold. (Alle skoler)

4. årgang: Et års svømmeundervisning for elever i folkeskolen, friskolerne og specialklasser. (Alle skoler)

4. årgang: En dag på åbent vand, de 5 baderåd og undervisning fra stranden. Eleverne svømmer på afmærket område med følgebåd og livredder på Stand Up Padle. (Alle skoler)

5. årgang: To gange PULS-forløb med temaet ’Ansvar for andre end dig selv’. Her indgår livredning, som en praktisk øvelse i Stevnsbadet. (Alle skoler)

5. og 6. årgang: TimeOut på skolernes motionsdag afvikles ved idrætsfaciliteterne i Store Heddinge. Tre af konkurrencerne foregår i Stevnsbadet - fridykkerkonkurrence, redningskransstafet og 6-dages-løb. (Kun folkeskoler)

6. årgang: Fortælletur med RIB (gummibåd) rundt om Stevns Klint (fokus på sikkerhed). Eleverne har mulighed for at svømme i land, når dagen slutter (op til 400 m. i åbent vand) med svømmevest og våddragt. (Kun folkeskoler)

7. årgang: Stand Up Padle-kursus fra strand med fokus på sikkerhed – dagen afsluttes bl.a. med makkerredninger. (Kun folkeskoler)

8. årgang: Selv- og livredningskursus - ½ dag på åbent vand og ½ dag i Stevnsbadet. (Kun folkeskoler)

8. årgang: Livreddende førstehjælp med bevis fra Dansk førstehjælpsråd. (Kun folkeskoler)

9. årgang: Kajak-kursus – dog frivilligt for alle skoler om de vil deltage. (I indeværende skoleår deltog alle på nær én skole)

Christian Sørensen
S:Centerchef
O:Børn & Læring
Kim Gudmund Rasmussen
S:Leder
O:Ungdomsskolen