Nu kan vi flytte stationen i Rødvig

Publiceret 22-09-2023

I september 2020 gav Stevns Kommune og Region Sjælland hinanden håndslag på at ville samarbejde om at flytte Rødvig Station. Efter lang tids forarbejde har kommunalbestyrelsen nu godkendt den lokalplan og kommuneplantillæg, som gør det muligt.

’Det er et ønske fra byens borgere igennem mere end 40 år, vi nu kan levere på, og det glæder jeg mig til. Med den godkendte lokal-plan kan vi sætte arbejde i gang sammen med Region Sjælland og Lokaltog, og forventeligt indvie den nye station i løbet af 2024.’
Henning Urban Dam Nielsen, borgmester

Formand for Udvalget for Plan, Miljø og Teknik, Flemming Petersen supplerer:

’Vi har lagt vægt på at gennemføre en proces, hvor vi tager størst muligt hensyn til de mennesker, som bliver berørt. Derfor har vi undersøgt de forskellige gener, der kan være i forhold til støj, lys, indsyn fra bane og station osv. Heldigvis har det vist sig, at fordelene er flere end ulemperne, da flytningen af stationen f.eks. betyder, at toget skal køre en kortere distance gennem Rødvig. Det ændrer dog ikke på, at der er nogle mennesker, som bliver berørt af de nye stations placering, og det prøver vi at tage størst muligt hensyn til’.

Efter kommunalbestyrelsens godkendelse offentliggøres såvel lokalplan som kommuneplantillæg i fire uger.

Baggrund for flytningen af Rødvig Station

Ønsket om at flytte Rødvig Station til en mere central placering i byen opstod første gang i 1980 i forbindelse med en daværende lokalplan. Arealet til den nye station, parkering osv. blev siden reserveret i 2007, og i 2016 fremkom ønsket igen i forbindelse med den udviklingsplan, der blev lavet for Rødvig.

Udviklingsplanen fra 2016 bestod blandt andet af rødvigborgernes egne ønsker for byens udvikling, og heriblandt var altså ønsket om at flytte stationen til en placering tættere på bymidte, skole og dagtilbud, sportsfaciliteter osv.

Med flytning af stationen åbnes der mellem Vemmetoftevej og Rødvig Hovedgade og sporene fjernes. I en del af det terræn gennem byen, det nuværende jernbanespor løber i, skal der skabes en rekreativ grøn forbindelse med stier, fritlægning af Lejdebækken mv.

Henning Urban Dam Nielsen
S:Borgmester
Flemming Petersen
S:Formand
O:Udvalget for Plan, Miljø og Teknik