Nikotinstoptilbud til unge i Stevns

Publiceret 10-08-2023

Nu kan unge mellem 15 og 25 år få gratis telefonisk rådgivning, hvis de ønsker hjælp til at blive nikotinfri eller stoppe med at bruge snus, e-cigaretter eller puffbars. Det kan også være hjælp til at stoppe med at ryge.

Tilbuddet er en del af Stevns Kommunes sundhedspolitik, som blandt andet har til formål at nedbringe antallet af børn og unge der er afhængige af nikotin. Stevns Kommune har derfor indgået en samarbejdsaftale med Stoplinien, som er Danmarks nationale telefoniske rygestoprådgivning.
Der er alt for mange unge som er afhængige af nikotin, og vi har en pligt til at hjælpe dem til at komme ud af afhængigheden igen. Med vores aftale med Stoplinien, får unge let og anonym adgang, hvis de vil have hjælp til at stoppe
Dorthe Kapler Holmboe, centerchef i Sundhed & Omsorg
Christian Sørensen, centerchef i Børn & Læring

Samarbejdet med Stoplinien er kommet i stand, fordi antallet af unge, der bruger røgfri nikotinprodukter, er stigende. I Danmark bruger cirka hver tredje (31 %) af alle børn og unge mellem 15 og 29 år en form for nikotinprodukt enten hver dag eller lejlighedsvist. Halvdelen (14,9 %) bruger kun røgfri nikotin-produkter. Det er en stigning på 2 % fra 2021.

Fakta

Røgfri nikotinprodukter er stærkt afhængighedsskabende, særligt for den unge hjerne. Røgfri nikotinprodukter øger sandsynligheden for at blive afhængig af både cigaretter og af rusmidler i almindelighed. Nikotin ser således ud til at have en såkaldt ‘gateway’ effekt.

Samarbejdet med Stoplinien gør nu, at unge fra Stevns Kommune har mulighed for at få hjælp til at komme ud af afhængigheden.

Unge kan kontakte Stoplinien på telefon 80 31 31 31. Der er åbent på telefonerne mandag-torsdag kl. 10.00-20.00 og fredag kl. 10.00-16.00. Det er også muligt at sende en sms med teksten ’snusfri’ til 1231, så ringer Stoplinien i løbet af 1-3 hverdage.

Stoplinien tilbyder en samtale til dem, der er nysgerrige og overvejer at få hjælp. De tilbyder også et forløb med flere samtaler, og følger den unge helt i mål.

Christian Sørensen
S:Centerchef
O:Børn & Læring
Dorthe Holmboe
S:Centerchef
O:Sundhed & Omsorg
Stine Rehn
S:Sundhedskonsulent
O:Sundhed & Omsorg