Rådet for Sikker Trafik: Skolepatruljernes anvisninger bliver ignoreret

Publiceret 08-09-2022

Når skolepatruljerne hjælper de mindste elever over vejen, bliver deres anvisninger i nogle tilfælde ignoreret. Det svarer 8 ud af 10 skolepatruljeinstruktører i ny undersøgelse. Kampagne sætter fokus på respekt for skolepatruljerne.

Skolepatrulje.

Danskerne har generelt set stor respekt for skolepatruljerne, og der er bred opbakning til deres arbejde med at øge trygheden på skolevejen til glæde for de yngste elever og deres forældre. Faktisk bakker 98 procent af de adspurgte trafikanter op om skolepatruljen. Det viser en tidligere undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring.

Desværre kniber det ind imellem med respekten for skolepatruljen på skolevejen. En ny undersøgelse blandt skolepatruljeinstruktører, som er lærere med ansvar for skolepatruljen, viser nemlig, at nogle fodgængere, cyklister og bilister ikke har tålmodighed til at lade skolepatruljen gøre deres arbejde.

For eksempel svarer 8 ud af 10 skolepatruljeinstruktører, at gående og cyklister inden for det seneste år har ignoreret skolepatruljens anvisninger ved for eksempel ikke at stoppe, når der bliver gjort tegn til det. 2 ud af 10 svarer, at de har oplevet bilister, som har dyttet af skolepatruljen.

Når børnene fra vores skoler er på arbejde i skolepatruljen, løfter de en vigtig samfundsopgave – nemlig at hjælpe deres kammerater sikkert frem. Det synes jeg, vi alle skal huske på, når vi møder en skolepatrulje. Derfor vil jeg også gerne opfordre alle til at vise hensyn, følge anvisningerne og give skolepatruljerne en tommelfinger op i stedet for ned, når man møder dem. De er her for at hjælpe med at skabe større trafiksikkerhed.
Christian Sørensen, centerchef for Børn & Læring

I alt 370 skolepatruljeinstruktører har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført af Epinion i april 2022. Det svarer til, at 51 procent af landets skolepatruljeinstruktører har svaret på undersøgelsen.

Stor tryghed blandt skolepatruljerne trods dårlige oplevelser

Når skolepatruljeelverne griber fat om den neongule trafikslikkepind og bevæger sig ud i morgentrafikken, er de heldigvis trygge ved situationen og glade for deres arbejde. For selvom der nogle gange er situationer, som ikke burde ske, svarer flere end 9 ud af 10 skolepatruljeelever, at de føler sig respekteret af de fleste trafikanter, og at folk generelt er venlige.

Meget tyder altså på, at det er nogle få trafikanter, som ikke kan finde overskuddet til at give skolepatruljerne det korte øjeblik, de skal bruge, mens de lukker fodgængerfeltet og lader skolebørn komme over vejen.

'De fleste kan heldigvis blive enige om, at skolepatruljens arbejde skal respekteres, så det er virkelig ærgerligt, at der er så mange skolepatruljeinstruktører, som har kendskab til ubehagelige situationer for skolepatruljen. Vi skal have de sidste trafikanter med, som ikke følger skolepatruljens anvisninger, og derfor sætter vi fokus på respekt for skolepatruljerne i samarbejde med 76 af landets kommuner', siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen blandt skolepatruljeeleverne er gennemført i maj 2022 af Rådet for Sikker Trafik. I alt 2.099 skolepatruljeelever svarede på undersøgelsen.

’Pas godt på skolepatruljen’

Christian Sørensen
S:Centerchef
O:Børn & Læring
Liv Kofoed-Jensen
S:Senior projektleder
O:Rådet for Sikker Trafik
Jeppe Gudmandsen
S:Pressekonsulent
O:Rådet for Sikker Trafik