H.M. Dronningen indviede nyt oplevelsescenter for Stevns Klint Verdensarv

Publiceret 13-10-2022

Stevns Klint Experience har i dag sendt denne pressetekst i anledning af H.M. Dronningens indvielse af oplevelsescentret for Stevns Klint Verdensarv.

For 66 millioner år siden ramte en asteroide Jorden med vanvittig kraft. Skidt for dinosaurerne, men heldigt for os mennesker. For midt i katastrofen overlevede de dyr og planter, der udviklede sig til det liv, vi kender i dag.

Denne fascinerende fortælling om et vigtigt kapitel i Jordklodens udvikling har nu fået sit helt eget hjemsted i oplevelsescentret Stevns Klint Experience. I går kastede H.M. Dronningen glans over det nye hjemsted for verdensarven, da hun indviede huset officielt.

Jeg tør godt love vores gæster, at de går herfra med en oplevelse for livet, og jeg glæder mig utroligt til på fredag, hvor vi slår dørene op for alle for alvor.
Stevns Klint Experience giver noget til alle sanser. Huset i sig selv er et nyt, arkitektonisk vartegn i Stevns, den interaktive udstilling formidler historien, så gæster i alle aldre får en særlig oplevelse, og vores café og butik bygger på lokale produkter. Jeg glæder mig til at dele det.
Steen Bonke Sørensen, direktør Stevns Klint Experience

Oplevelsescenter: Verdensarv med kultur og oplevelser

Stevns Klint Experience indeholder en helt særlig udstilling om Stevns Klint Verdensarv og den femte masseuddøen, hvor dinosaurerne uddøde. Udstillingen er designet af hollandske Tinker Imagineers i samarbejde med Stevns Klint Experience.

Dermed bliver oplevelsescentret et vartegn for videnskabeligt baseret formidling om tidens dybde, livets udvikling, klint og natur. Og med udgangspunkt i UNESCO’s værdier, vil det være tilgængeligt for alle som et moderne forsamlingshus.

Formidling i klassisk forstand er derfor ikke det eneste, du møder her. Der også tale om kulturoplevelser i høj kvalitet om alt fra bygningens unikke arkitektur, samspillet med omgivelserne, udstillinger og et egentligt kulturprogram. Vi har udviklet et samlet formidlingsprogram samt et kultur- og sportsprogram, der skal skabe øget aktivitet og interesse for vores kernefortælling og Stevns Klint.

Allerede fra åbningen af centret, ligger der et kultur- og formidlingsprogram klar, hvor åbningsaftenen 14. oktober bliver spillet og talt ind af jazz-musikeren Jacob Dinesens & Band (Zier Romme Larsen - Piano, Anders Christensen – Bas og Frands Rifbjerg – Trommer) og den hollandske geolog Jan Smit, som er en af forskerne bag opdagelsen af, hvorfor dinosaurerne uddøde.

Portal til resten af Stevns Klint

Stevns Klint Experience er ikke blot stedet, der støtter og sikrer den fremtidige udvikling og formidling af Stevns Klint som UNESCO Verdensarvs – det er selve portalen til Stevns Klints øvrige attraktioner, almennyttige seværdigheder og oplevelser. Stedets aktiviteter bliver bygget op i samarbejde med lokale virksomheder, foreninger og kunstnere, så opmærksomheden – og verdensarven bliver en løftestang for lokalsamfundet.

Baggrund

Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarvs i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til, at mere end 50 procent af alt liv på Jorden uddøde, heriblandt dinosaurerne. Boesdal Kalkbrud var et aktivt kalkbrud indtil 1978. Stevns Klint Experience er opført på kanten af Boesdal Kalkbrud ved Stevns Klint.

Oplevelsescentret er tegnet af Praksis Arkitekter og udstillingen er designet af det Tinker Imagineers. Udstillingsrummet er på 520 m2 fordelt på Klintesalen og Verdensarvssalen. 25 forskere fra Tyskland, Holland, Belgien, USA og Danmark har hjulpet med at grave historierne frem. Seks museer, to universiteter og en række private samlinger har lånt eller foræret genstande til udstillingen.

I Klintesalen står en blok kalk fra Sigerslev Kridtbrud. Blokken vejer 34 tons og er hejst ned i bygningen, før der kom tag på. Den store blok er skænket af OMYA A/S.

Etableringen er gjort mulig via en generøs donation på 80 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Stevns Kommune har investeret i omgivelserne og udviklingen af Boesdal Kalkbrud.
Formålet med Stevns Klint Experience er at støtte og sikre den fremtidige udvikling og formidling af Stevns Klint som UNESCO Verdensarv med det formål at formidle stedets natur- og kulturhistoriske spor og virke som portal til Stevns Klints øvrige attraktioner og almennyttige seværdigheder.

Hjemmeside: Stevns Klint Verdensarv

Pressebilleder

Steen Bonke Sørensen
S:Direktør
O:Stevns Klint Experience