Trafikundervisning på skoleskemaet redder liv

Publiceret 15-11-2022

Pressemeddelelse udsendt af Rådet for Sikker Trafik og Stevns Kommune.

Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken. Stevns Kommune ligger i top, når det gælder skolebørns trafikundervisning, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det er vigtigt, at de danske skolebørn får undervisning i trafiksikkerhed på alle klassetrin. Rådet for Sikker Trafik tilbyder gratis undervisningsforløb til skoler i Danmark for derved at give mulighed for, at de yngste elever i 0.-1. klasse gennemfører gåprøve, at eleverne i 5.-6. klasse prøver kræfter med cyklistprøven, og at de ældste elever i 8.-9. klasse får undervisning i risikoforståelse, hvor de fx lærer, hvorfor det er risikabelt fx at køre uden hjelm, køre fuld på cykel eller lign.

Trafikundervisning er obligatorisk i folkeskolen. En ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført sammen med 97 af landets 98 kommuner, viser, at det ikke er alle der gennemfører gå-prøven, cyklist-prøven eller underviser i risikofaktorer for de ældste elever. 

Én af de kommuner der har klaret sig godt, er Stevns Kommune, hvor man har prioriteret trafikundervisning højt. Med 740 point ud af 1.000 mulige er Stevns Kommune blandt de bedste i landet, når det gælder om at sikre, at skolebørnene får den nødvendige trafikundervisning.

’Jeg er meget tilfreds med vores folkeskolers fine placering blandt de bedste skoler i landet. Vi har mange åbne områder i Stevns, og derfor er det vigtigt, at kommunens børn lærer at færdes sikkert i trafikken’, fortæller borgmester Henning Urban Dam Nielsen.

Formand i Udvalget for Børn, Unge og Læring, Anette Mortensen supplerer:

’Det er et emne, vi har fokus på, særligt i indskolingen, og derfor glæder det mig, at vores deltagelse ligger på 100 % for eleverne i 0.-3. klasse. Det skal vi holde fast i samtidig med, at ser på de få anbefalinger Rådet for Sikker Trafik kommer med i deres tilbagemelding til os’.

Skoletrafiktest et vigtigt værktøj

Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig national undersøgelse, som gennemføres af Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med landets kommuner og skoler. Testen er et effektivt redskab til at sikre, at der skabes et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge.

På baggrund af testen kan hver enkelt kommune se, hvor godt de klarer sig, og de får samtidig skræddersyede anbefalinger, der gør det muligt at sætte målrettet ind og prioritere lige præcis de indsatser, der er brug for lokalt. Det skal sikre, at fremtidens trafikanter bliver endnu bedre klædt på til at klare sig sikkert og trygt gennem trafikken.

Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes vores adfærd, og det er derfor vigtigt, at både forældre, skoler og kommuner bruger tid og energi på at lære børn og unge om færdsel og trafiksikkerhed.

’Det er rigtig positivt, at mange kommuner og skoler arbejder målrettet med trafikundervisningen, da det bidrager til, at færre skoleelever kommer til skade i trafikken. Men vi kan også se, at der er kommuner, hvor man godt kan gøre mere, så fremtidens børn og unge lærer, hvad de selv kan gøre for at komme gennem trafikken uden at komme til skade’, siger Sisse Egeberg, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

Se hvordan hver enkelt kommune har klaret sig i årets undersøgelse og hvor mange point de har fået i Kommunernes Skoletrafiktest.

Fakta

  • Ni ud af ti ulykker i trafikken skyldes menneskelig adfærd.
  • Det er obligatorisk at undervise børn og unge i færdsel og trafiksikkerhed i folkeskole.
  • Undervisningen er med til at give børn og unge trafiksikre vaner, som de får gavn af, når de færdes på egen hånd i trafikken.
Henning Urban Dam Nielsen
S:Borgmester
Anette Mortensen
S:Formand
O:Udvalget for Børn, Unge og Læring
Mandi Erlandsen
S:Skolekonsulent
O:Børn & Læring
Sisse Egeberg
S:Seniorprojektleder
O:Rådet for Sikker Trafik
Jeppe Gudmandsen
S:Pressekonsulent
O:Rådet for Sikker Trafik