'Stevns skaber liv' – nyt projekt skal give mere biodiversitet i Stevns

Publiceret 21-10-2021

Flere og flere dyr og planter forsvinder fra landkortet, fordi levestederne forsvinder. Derfor har Stevns Kommune skabt projektet 'Stevns skaber liv' for at give naturen en hjælpende hånd. Målet er at skabe flere levesteder og større artsrigdom.

'I Fiskeleret i Stevns Klint ser vi, som det bedste sted i verden, resultatet af den sidste store massedød for 66 mio. år siden. Og selvom det måske lyder lidt melodramatisk, at kalde de problemer med biodiversitet, vi oplever i verden i disse år for 'massedød', så er sammenligningen ikke helt skudt ved siden af, for mange arter af både dyr og planter er i kraftig tilbagegang med risiko for helt at uddø. Derfor skal vi gøre noget nu, og derfor giver vi i Stevns Kommune vores bidrag med projektet 'Stevns skaber liv', som skal skabe flere vilde levesteder og større artsrigdom', udtaler Anette Mortensen, borgmester.

Flemming Petersen, formand for Plan, Miljø og Teknik supplerer:

'Jeg hører nogle gange, at mere vild natur ikke er pænt at se på, men det er jo som øjnene ser. Og måske skal vi alle samen også arbejde lidt med vores forestillinger om, hvordan naturen skal se ud? Vi har vænnet os til en 'tæmmet og kontrolleret' natur gennem mange år, men vores måde at forvalte naturen på, både i den private have og på offentlige arealer, har fået store konsekvenser for planter og dyr, som lige så stille forsvinder. Hvis vi skal redde de truede arter fra at uddø, skal vi gøre noget nu, og så må vi justere vores syn på, hvordan naturen skal se ud. Det glæder jeg mig rigtig meget til at se blive foldet ud i Stevns'.

Hvad gør Stevns Kommune?

Med 'Stevns skaber liv' sætter Stevns Kommune fokus på de udfordringer, vi står over for og inspirerer andre til selv at gøre noget.

I første omgang har vi selv udpeget 16 % af kommunens, grønne arealer, som nu skal omlægges til mere vild natur inden for ét år. Herudover har kommunen fokus på græsarealer, vejrabatter og bede, som med tiden skal blive mere 'vilde'. Stevns Kommune samarbejder herudover med projektet 'Vild Med Vilje' samt partnerne under Stevns Klint Verdensarv.

Samtidig har kommunen foreløbigt lagt fem arrangementer i kalenderen. De har alle sammen den samme dagsorden, og her undersøger vi biodiversiteten det enkelte sted samtidig med, at du kan få mere at vide om projektet, og hvad du selv kan gøre hjemme hos dig selv. Find arrangementerne og tilmeld dig på Stevns skaber liv.

Hvad kan du selv gøre?

Stevns Kommune råder ikke over de største arealer i Stevns Kommune. Det gør private ejere, og derfor kommer vi længst, hvis vi går sammen i fællesskab og alle løfter lidt. På stevnsskaberliv.dk giver vi inspiration til, hvordan du kan skabe biodiversitet hjemme hos dig selv – herunder hvilke planter, som er gode at have.

På stevnsskaberliv.dk har vi desuden lavet et kort, hvor du kan finde de steder, hvor der kommer mere vild natur. Du kan få din egen 'prik' på kortet, hvis du også skaber vild natur.

Logo og hjemmeside

På stevnsskaberliv.dk har vi beskrevet projektet, og her kan du følge med i, hvordan det skrider frem. Samtidig har projektet fået sit eget logo med markfirbenet som den centrale stemme for biodiversitet i Stevns. Se derfor markfirbenet som Stevns' ambassadør for biodiversite-ten, som lider og er i tilbagegang.