Fire borgmestre udtrykte bekymring over slam fra Lynetteholmen

Publiceret 13-10-2021

Københavns Kommune ønsker at bygge og udvikle en ny bydel – Lynetteholmen – og for skabe den kunstige halvø, skal kommunen af med 2,5 mio. m3 slam. Det har et flertal på Christiansborg godkendt kan dumpes i havet nær Køge Bugt.

Fire borgmestre på besøg i transportministeriet.

Det bekymrer kommunerne langs bugten, og derfor tog fire borgmestre i går på besøg hos transportminister Benny Engelbrecht.

'De mulige konsekvenser for havmiljø, natur, erhverv og turisme rækker langt ud over Køge Bugt-området. Der sker rigtig meget i Køge Bugt-området, og hvad betyder de enkelte dele hver for sig, og ikke mindst til sammen’, spørger borgmester i Stevns, Anette Mortensen, som også er talsperson for kommunerne i Region Sjælland.

Hun tilføjede:

’Vi har i Stevns et stort verdensarvsområde, vi skal tage vare på på vegne af hele verdens befolkning, og det ansvar forpligter. Derudover har vi et Natura 2000-område ud for Stevns Klint. Jeg er meget bekymret for de evt. konsekvenser, når havet flytter på det dumpede slam. Og det gælder jo ikke kun Stevns, men alle kommunerne i Køge Bugt-området', udtalte Anette Mortensen efter mødet.

På mødet deltog Anette Mortensen (borgmester i Stevns Kommune), Niels Hörup (borgmester i Solrød Kommune), Pernille Beckmann (borgmester i Greve Kommune) og Mette Jorsøe (1. viceborgmester i Køge Kommune).

Ministeren erkendte på mødet, at Køge Bugt-kommunerne ikke har været informeret, og tilbød kommunerne et fælles informationsmøde mellem ministeriet og de fire kommunalbestyrelser. Kommunerne kommer til at følge projektet helt til dørs for at sikre, at ministeren er opmærksom på at håndtere miljøkonsekvenserne af projektet.

Fakta

Københavns Kommune ønsker at udvide med et nyt boligområde på en kunstig halvø – Lynetteholmen.

I den forbindelse skal kommunen bortskaffe 2,5 mio. m3 slam.

Beslutningen om at dumpe slam i Køge Bugt hviler på en forligskreds på Christiansborg.

Henning Urban Dam Nielsen
S:Borgmester