Du er her
Landbrug og dyrehold
Den 1. august 2017 er der trådt nye regler i kraft for husdyrbrug.
Du kan læse mere om de nye regler og om hvilken betydning de har på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor de har offentliggjort de nye regler.
Det er generelt ikke tilladt at etablere dyrehold med kvæg, svin, heste, får eller geder i byzone- og sommerhusområder eller områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig og erhverv. Læs om miljøtilsyn og lovgrundlag på Mljøstyrelsens hjemmeside.
Værd at vide om landbrug og dyrehold
Fold alle ud
-
Kampagne landbrug 2020
Stevns Kommunes tilsynskampagne på landbrugsområdet i 2020.
Stevns Kommunes tilsynskampagne på landbrugsområdet er i år tilsyn med opbevaring af fast husdyrgødning på møddingpladser og møddingpladsers indretning i henhold til husdyrgødningsbekendtgørelsen.
Vi foretager uanmeldte tilsyn med møddingpladser i forhold til om husdyrgødningen er overdækket med et tætsluttende og vandtæt materiale, og om indretningen af møddingpladsen lever op til reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen.
Vi har lavet en pjece specielt til kampagnen ”Regler for opbevaring af fast husdyrgødning”.
-
Etablering, udvidelse eller ændring af mindre husdyrhold
For etablering, udvidelser eller ændring af produktionsareal, stalde eller dyreholdets sammensætning, i mindre husdyrhold hvor:
- Produktionsarealet i stalden er mindre end 100 m²
- Produktionsarealet i stalden for heste, ammekvæg, geder eller får på dybstrøelse, er mindre end 175 m² (eller 300 m² ved vinteropstaldning)
- produktionsarealet i stalden er mindre end 200 m²for rent hestehold
skal du sende en skriftlig anmeldelse (pdf) til Stevns Kommune. Anmeldelsen skal indeholde nedenstående oplysninger for både nudrift og fremtidig drift:
- Dyreart og type
- Produktionsarealets størrelse i m² (herunder stalde, permanente læskure m.v.)
- Staldsystem
- Bygge- og konstruktionstegninger samt eventuelle driftsforskrifter for:
- Gødningsopbevaringsanlæg
- Ensilagepladser
- Siloer
Anmeldelse af etablering, udvidelse eller ændring af mindre dyrehold (pdf)
-
Etablering, udvidelse eller ændring af større husdyrbrug – godkendelsespligt
Ønsker du at etablere, udvide eller ændre et husdyrhold, hvor produktionsarealet er større end 100 m², skal du have en miljøgodkendelse.
Du skal ansøge via miljøstyrelsens ansøgningssystem husdyrgodkendelse.dk Normalt er det din landbrugskonsulent, der udarbejder og indsender ansøgningen.
Kommunen modtager automatisk ansøgningen, og udarbejder en godkendelse.
-
Ændring uden godkendelsespligt – anmeldelse
Nogle ændringer i større husdyrbrug er ikke tilladelses- eller godkendelsespligtige. Det drejer sig om visse ændringer i:
- driftsbygninger
- ensilagepladser
- vinterstald
- hobbydyr
- skift i dyretype
- skift i miljøteknologi
- afprøvning af miljøteknologi
- produktionstilpasning
Du kan læse meget mere om de forskellige ordninger og om oplysningskravene til anmeldelserne på miljøstyrelsens hjemmeside.
Anmeldelsen, supplerende oplysninger samt bilag skal indsendes via husdyrgodkendelse.dk.
Du kan forvente en afgørelse i sagen senest 2 mdr. efter indsendelsen.
-
Landbrugsbyggeri
-
Tilsyn med dit landbrug
-
Kontrol af beholder på over 100 m3
Hvis du har en beholder på over 100 m³ til flydende husdyrgødning eller ensilagesaft skal den kontrolleres mindst hvert 10. år eller hvert 5. år, hvis den ligger tættere end 100 m på søer på mindst 100 m² eller på vandløb.
Ønsker du at anmode om beholderkontrol kan du gøre det via indberet.virk.dk. Anmodningen sendes til den kontrollant, som ønskes bestilt til at foretage kontrollen. Listen med kontrollanter kan findes her. Stevns Kommune får automatisk besked når kontrollen er foretaget. Yderligere oplysninger kan findes i Pjece vedr. Kontrol af beholdere over 100 m³.
Ønsker du at tage beholderen ud af drift kan du anmelde det via indberet.virk.dk . Anmeldelsen skal indgives senest den dato, hvor der skulle have været indgivet anmodning om beholderkontrol. Du skal bruge din NemID.
-
Brugerbetaling
Du skal selv betale for landbrugstilsyn og sagsbehandling, hvor dyreholdet er et erhvervsmæssigt dyrehold samt for tilsyn med de tilhørende arealer. Du betaler både for selve tilsynet og for den tid, der går til forberedelse, udarbejdelse af rapporter og lignende.
Du skal også betale for kommunens udarbejdelse af miljøgodkendelser.
Timetaksten er fastsat af miljøstyrelsen og er fritaget for moms.
-
Hvordan opbevarer jeg olie og kemikalier?
Sidst opdateret
25.08.2020