Du er her

Natur- og kulturoplevelser

Du har mange muligheder for at dyrke et aktivt udeliv i Stevns. Besøg vores badestrande, skovområder og parker, og så er det også på Stevns, du finder verdensarven, Stevns Klint.

I øjeblikket har vi mange gæster i Stevns - især ved Stevns Klint. Derfor har vi lavet denne guide, som kan gøre dit besøg endnu bedre i forhold til trængsel, parkering mv.

Værd at vide om natur- og kulturoplevelser i Stevns

Fold alle ud
 • Boesdal Kalkbrud

  Boesdal Kalkbrud blev nedlagt som aktivt kalkbrud i 70'erne. I dag lægger kalkbruddet jord til kulturelle aktiviteter og smukke naturoplevelser.

  Boesdal Kalkbrud nær Rødvig er en smuk naturperle, hvor Faxe Kalk frem til 70'erne gravede kalk til jordbrug og mørtel. I dag kan du stadig se resterne af to af de gamle kalkovne, og den store pyramideformede lagerbygning er også bevaret. 

  Stevns Klint Trampesti går gennem kalkbruddet, som også giver adgang til stranden og vandet uden, at du skal gå på trapper.

  I kalkbruddet finder du desuden to sheltere og en bålplads, som du frit kan benytte. Du kan også slå telt op ved shelterne. Husk at medbringe vand, brænde og at rydde op efter dig.

  Det er Stevns Kommune, der ejer Boesdal Kalkbrud. Bruddet kan lejes ud til kulturelle og rekreative aktiviteter såsom festivaler, spejdertræf, teaterforestillinger mv.

  Du skal kontakte Kultur & Fritid for at leje bruddet.

  Læs mere om Boesdal Kalkbrud.

  Find Boesdal Kalkbrud på et kort.

  Lukket ved større arrangementer

  Boesdal er nogle gange lukket for offentligt adgang på grund af større arrangementer:

  Det er dog altid muligt at gå igennem kalkbruddet via trampestien, som er åben og er tilgængelig hele året.

 • Cykelruter

  Cykelruten København – Berlin

  Cykelruten København – Berlin løber gennem Stevns. På ruten finder du holdepladser og pejlemærker, der fortæller dig om naturområdet. 

  Panoramaruten

  ’Drama på klinten’ er en af 26 panoramaruter i det kystnære Danmark med mulighed for bespisning og overnatning undervejs. Ruten er 42 km, men kommer også i en miniudgave på 22 km og går fra Rødvig til Stevns Klint og til Store Heddinge.      

  6 forslag til cykelruter

  VisitStevns har lavet en brochure med 6 forlag til cykelruter (pdf), der tager dig på rundtur forskellige steder i Stevns.

  Friluftsguiden

  Find flere cykelruter i nærheden på friluftsguiden.dk.

 • Fiskeri

  I Stevns Kommune er der de sidste mange år lagt et stort arbejde i at forbedre vandmiljøet. Det betyder, at både åer, kystlinje og havet omkring Stevns rummer gode forhold for fiskebestanden. Du har således mulighed for at gøre en god fangst, hvis du fisker efter havørred, laks, hornfisk eller noget helt fjerde.

  Du skal dog være opmærksom på, at du skal have et fisketegn.

 • Holtug Kridtbrud

  Holtug Kridtbrud var aktivt som kridtbrud frem til starten af 70'erne, men nu er det en fantastisk smuk naturperle på kanten af Stevns og et beskyttet Natura 2000-område.

  I et stort vandhul i det nedlagte kridtbrud kan du se fredede vandsalamandre og grønne frøer. Der vokser sjældne planter i den kalkholdige jord, heriblandt den fredede store gyvelkvæler, og du kan finde fossiler af søpindsvin, blæksprutter og hajer i det bløde, hvide kridt. Følg også den snoede sti ned til stranden og havet.

  Holtug Kridtbrud er en del af Stevns Klint Verdensarv, og det er derfor forbudt at hakke i bruddets vægge efter fossiler.

  Læs mere om Holtug Kridtbrud.

  Find Holtug Kridtbrud på et kort.

 • Højerup gl. kirke

  Højerup er en rigtig hyggelig landsby på kanten af Stevns Klint. I Højerup ligger en gammel kirke, hvis kor styrtede i have i 1928 efter et klinteskred. Kirken er åben for offentligheden.

  Det måske bedste sted at opleve Stevns klint er i Højerup, hvor du også kan se den gamle kirke, som mistede sit kor ved et klinteskred i 1928. Kirkens historie går tilbage til 1200-tallet (den blev genindviet i 1357), men havet undergravede klinten, og i 1928 styrtede koret i havet. 

  Siden kirken blev bygget havde klintekanten nærmet sig ubarmhjertigt. Ifølge lokale sagn rykkede kirken hver julenat et hanefjed ind i land, men det var altså ikke nok til at redde den.

  I dag er resten af kirken sikret ved undermuring.

  Læs mere om Højerup/Stevns Klint.

  Find Højerup gl. kirke på et kort.

 • Klintebussen.dk

  Klintebussen kører ikke mere i 2021. Vi ses igen i 2022!

  Klintebussen.dk er et gratis tilbud til dig, som gerne vil opleve den unikke Stevns Klint Verdensarv, og de smukke og spændende steder langs klinten. Bussen kører i perioden mandag den 28. juni til søndag den 29. august.

  Du er velkommen til at tage din cykel, barnevogn eller kørestol med i bussen. Hunde må også gerne komme med, så længe de ikke er til gene for de øvrige passagerer. Bussen kan medtage op til 19 personer, og vi kan derfor ikke garantere plads til alle på alle afgange.

  Folder/leaflet/flugblatt

  Køreplan / timetable / zeitplan (pdf)

  Vink og vi stopper!

  Bussen kører i fast pendulfart mellem Rødvig og Bøgeskov Havn, du kan tage med én bus, stå af og så tage en senere bus videre eller tilbage til dit udgangspunkt. Du kan også kombinere busturen med en af de cykler, du kan leje nær ved eller direkte på klintebussen.dk’s rute.

  Du kan også finde mere information på sydkystdanmark.dk eller på stevnsklint.com.

  Attraktioner/stoppesteder

  Rødvig
  Boesdal Kalkbrud
  Stevnsfort
  Højerup / Stevns Klint
  Stevns Fyrcenter
  Store Heddinge
  Mandehoved
  Holtug (gå eller cykl til Holtug Kridtbrud)
  Bøgeskov Havn

 • Løberuter

  Stevns byder på mange mindre og længere løberuter, og med sin varierede natur giver Stevns for eksempel gode muligheder for at prøve kræfter med trailrunning, hvor du har mulighed for at løbe på sand, stenstrand, skov, mark, klitter og kalkbrud. 

  Gjorslev Bøgeskov

  I Gjorslevs Bøgeskov finder du Hjertestien og Kondistien, der begge går gennem skoven og langs med stranden. Kondistien er specielt egnet til en kort gå- eller løbetur. Hjertestien er egnet til både picnic, cykling, løb, barne-/klapvogne, rullestole og gangbesværede. Læs mere om stierne.

  Friluftsguiden

  Find flere løberuter i nærheden på friluftsguiden.dk.

 • Museer

  Stevnsfortet

  Dybt ned i Stevns Klint finder du Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

  Under Den Kolde Krig var Stevnsfort en hemmelig brik i Danmarks og NATO’s forsvar. Halvøen Stevns ville ligge i frontlinjen, hvis der udbrød krig mellem øst og vest. Derfor byggede man Stevnsfort, og i 40 år var soldaterne klar til krig døgnet rundt.

  I dag kan du opleve det atomsikre fort, som det så ud dengang, da krigen var tættest på. Ethvert besøg på fortet er en ny og særlig oplevelse. I selskab med en af museets engagerede guider får du en nærværende og levende fortælling om den allestedsnærværende krig i en unik og autentisk ramme.

  Besøg Stevnsfortet på nettet.

  Find Koldkrigsmuseum Stevnsfort på et kort.

  Egnsmuseum Ranestedet

  Varpelev har højest sandsynligt fået sit navn efter kong Varpe, som boede på stedet i jernalderen. Ifølge stednavnsforskere skulle endelsen: - lev stamme fra omkring Kristi fødsel og betyde: arv. Varpelev betyder altså: Varpes arv. 

  Egnsmuseet Ranestedet består i dag af et mindre stråtækt hus med et udhus, og indeholder diverse landbrugs- og husholdningsredskaber samt møbler fra medio 1900-tallet. Fra den ca. 4.500 m2 store grund er der en pragtfuld udsigt over en del af Tryggevælde Ådal.

  Museet er åbent onsdag fra kl. 10.00-13.00 i perioden 1.maj-30. oktober. Der er gratis adgang.

  Læs mere om Ranestedet.

 • Shelters og teltlejrpladser

  Den stevnske natur danner de perfekte rammer for dig, der kan lide at overnatte i det fri. Her har Stevns både shelters og teltlejrpladser, som du kan benytte gratis. Der findes mange muligheder, og flere af pladserne har adgang til toilet og bålplads. Se mere på friluftsguiden.dk.

 • Slotte & Parker

  Vallø Slot

  Smukt og majestætisk, højt hævet over det omkringliggende landskab ligger Vallø Slot med den omkransende park. Slottet blev påbegyndt opført i 1580-1586 af fru Mette Rosenkrantz, og er siden udbygget flere gange.

  I 1893 brændte slottet på grund af et uheld med et stearinlys. Det blev genopført i 1894-1904, og da murene kunne genanvendes, fremstår slottet udefra stort set i sin gamle skikkelse.

  Tidligere var slottet beboelse for ugifte, adelige frøkener.

  Parken er åben for offentligheden.

  Læs mere om Vallø Slots hjemmeside
  Læs mere om Vallø Slots historie
  Find Vallø Slot på et kort.

  Gjorslev Gods

  Gjorslev Gods, med den omkransende park, er Danmarks største middelalderslot.

  Gjorslev Gods blev opført omkring 1396 af Roskildebisp og Margrethe I's rigskansler Peder Jensen Lodehat. Slottet er udformet som en korsbygning med det ca. 30 meter høje tårn i midten. Byggematerialet er kalksten fra Stevns Klint lige som mange andre huse og bygninger på Stevns.

  Parken er åben for offentligheden.

  Læs mere på Gjorslev Gods egen hjemmeside
  Læs mere om Gjorslev Gods historie
  Find Gjorslev Gods på et kort

  Solgårdsparken

  Mellem Tryggevælde Å og Køge Bugt ligger Solgårdsparken. En hyggelig park, som giver gode muligheder for en gåtur eller en hyggestund på et tæppe i græsset.

  Solgårdsparken bærer præg af tidligere tiders overdådighed. I 1904 byggede forfatterinden Karen Bramson en såkaldt strandvejsvilla, som fik navnet Solgården. Her hentede hun inspiration til sine teaterstykker, og samtidig blev det et kulturelt mødested for kunstnere fra store dele af Europa. Senere købte skibsreder Marius Nielsen stedet og udvidede haven til en stor park med kanaler, søer og alleer.

  I dag er strandvejsvillaen revet ned og kun tagterrassen med de fire ørne står tilbage som vartegn for parken.

  Det er Solgårdsparkens Støtteforening, som passer parken og sørger for at passe den som den naturperle den er med mulighed for mange musik- og naturoplevelser. Du kan grille, lege og hygge sig ved de faciliteter som Støtteforeningen stiller til rådighed.

  Lige syd for Solgårdsparken finder du kommunens "vilde" hundeskov. Den er indhegnet og du kan lade din hund løbe rundt her uden snor.

  Find Solgårdsparken på et kort.

 • Stevns Fyr

  Stevns Fyr er opført af kridtsten fra Stevns Klint i 1878. Fyret er offentligt tilgængeligt og giver med sine 27 meters højde en mageløs udsigt over marker og hav.

  Stevns Fyr ligger smukt på kanten af Stevns Klint. Her kan du på klintens højeste punkt besøge de to fyr og se rester fra Den Kolde Krig.

  Om foråret og efteråret kan du opleve imponerende fugletræk, for hver år trækker millioner af fugle forbi Stevns Fyr.

  Museum og udstillinger

  Den gamle Fyrmesterbolig er blevet renoveret, og her har du mulighed for at se en udstilling lavet af Østsjællands Museum, der ud over fyrets historie, også fortæller om naturen og klintens geologi. I de to tilstødende lokaler kan du se skiftende udstillinger af kunst m.m. 

  Åbningstider

  Mandag til fredag er selve området og selve fyrtårnet åbent for offentligheden. Du kan derfor godt komme op i tårnet.

  Vi har desværre ikke åbent i fyrmesterboligen i hverdagene.

  Lørdag, søndag og helligdage har vi åbent på hele området fra kl. 11.00 - 15.00. Her har du mulighed for at få en guidet tur fra vores frivillige fyrvagter.

  Ønsker du adgang til selve fyret udenfor de bemandede åbningstider, kan du kontakte Stevns Fyrcenter eller ringe på telefon 51289075, og vi vil forsøge at hjælpe dig. 

  På hverdage er det medarbejdere fra Stevns Kommune, der byder velkommen og i weekender samt helligdage er det frivillige vagter fra Stevns Fyrcenter, som tager imod og gerne fortæller om fyrets historie.

  Vi sælger ikke billetter. Du kan låne en kikkert og medbringe den på en tur op i fyret.

  Besøger du fyret i den bemandede åbningstid, kan du blive guidet rundt i området.

  Grill og overnatning

  Du er velkommen til at bruge den opstillede grill, der er ved administrationsbygningen. Du skal selv medbringe kul til grillen.

  Her er der i sommerperioden også rindende vand og vaske, du frit kan benytte.

  Overnatning er ikke tilladt på Fyrcentrets område.

  Find Stevns Fyr på et kort.

 • Stevns Klint - UNESCO Verdensarv

  Stevns Klint er UNESCO verdensarv - et helt unikt sted på Jorden. Langs klinten løber Stevns Klint Trampesti, som gør det muligt at vandre de godt 20 km, der er mellem Rødvig Havn og Bøgeskov Havn.

  Det er i Fiskeleret i Stevns Klint, at forskere fandt svar på, hvorfor dinosaurerne og halvdelen af alle dyrearter blev udslettet for 66 mio. år siden, da en asteroide ramte Jorden. Derfor har Stevns Klint ’enestående universel værdi’ og er værdig til at tage plads på UNESCO’s liste over verdensarv – i øvrigt i prominent selskab sammen med Grand Canyon i USA, pyramiderne i Ægypten, Den kinesiske mur og Akropolis i Grækenland.

  Stevns Klint er en ca. 17 km lang stejl kystklint, som strækker sig fra Bøgeskov Havn i nord til Rødvig Havn i syd. Klinten er op til 40 meter høj og opbygget gennem millioner af år af lag af hvidgrå kalk, hvidt skrivekridt og flint.

  Seværdighederne ligger som perler på en snor på Stevns Klint:

  • Bøgeskov Havn,
  • Holtug Kridtbrud,
  • Flagbanken,
  • Stevns Fyr,
  • Højerup gl. kirke,
  • Koldkrigsmuseum Stevnsfort,
  • Boesdal Kalkbrud og til sidst
  • Rødvig med den smukke lystbådehavn.

  Find Stevns Klint på et kort.

  Hvis du har lyst til at læse mere om Stevns Klint og verdensarven, så besøg stevnsklint.com.

  Stevns Klint Trampesti

  Trampestien gør det muligt at vandre de godt 20 km, der er mellem Rødvig Havn og Bøgeskov Havn - det meste af turen på toppen af klinten. Trampestien er den måske nok bedste måde, du kan opleve Stevns Klint på. Vi har afmærket stien, og ved tilgangsstederne har vi opsat informationstavler.

  I Boesdal Kalkbrud og på Flagbanken er der overnatningspladser med shelter.

  Find Stevns Klint Trampesti på et kort. Markeringen er her sat med 'start' i Rødvig. Du kan selvfølgelig hoppe på og af trampestien, hvor du har lyst, men du må ikke gå ind på privat grund.

  Hvad gælder på Trampestien?

  • Du må ikke beskadige Stevns Klint.
  • Din hund må ikke gå løs.
  • Du må ikke cykle på trampestien.
  • Du må kun parkere på private veje, hvis du har en aftale med ejeren.
  • Du må ikke flyve med drone.

  Herudover gælder den almindelige lovgivning for færdsel i den danske natur.

 • Tryggevælde Å

  Tryggevælde Å er et af Sjællands største åsystemer, og slynger sig smukt igennem Stevns Kommune.

  Tryggevælde Å er en smuk naturoplevelse uanset, hvornår på året du vælger at tage på tur i ådalen, og uanset om du vælger at tage turen til fods eller i kano eller kajak. Det fandt de ud af allerede i den ældre stenalder, hvor der lå flere bopladser i området. Ådalen byder på et varieret plante- og dyreliv, og er et yndet mål for lystfiskere. Husk fisketegnet!

  I 2014 etablere Stevns Kommune tre flyde broer, så du opleve åen helt tæt på i kano eller kajak. Du finder flyderbroerne her:

  • Prambroen i Strøby Egede, hvor der er parkeringspladser og mulighed for at komme af med affald.
  • Kirkestien, ved det grønne område i Strøby. Strøby ligger centralt i området, med direkte forbindelse til ådalens enge, et allerede etableret stisystem, fugletårn, shelter og mulighed for at komme af med affald.
  • P-pladsen ved Tingvejen i Hårlev. Der er etableret borde/bænkesæt og mulighed for at komme af med affald.

  Læs mere om Tryggevælde Å.

  Find Tryggevælde Å på et kort.

 • Vandaktiviteter

  Med sin beliggenhed ud til vandet, byder Stevns også på mulighed for diverse vandaktiviteter. Du kan for eksempel leje en kajak eller tage din egen med, stå på vandski eller wakeboard eller melde dig til en bådtur, der byder på vrag- og naturdykning.

  Stevns Kommune har samtidig sat udsætningsbroer ud fire forskellige steder, så det er let at komme i vandet med kajak eller kano.

 • Vandreruter

  Trampestien

  Trampestien med udsigt udover klintekanten er en attraktiv vandrerute. Ruten er godt 22 km lang og går fra Rødvig Havn til Bøgeskov Havn. 

  Tryggevælde Ådal

  Tryggevælde Ådal byder også på en god vandremulighed i et naturområde, der er meget rigt på arkæologi og interessante plantearter.

  Sjællandsleden

  Nordsøvandreruten, Sjællandsleden, fører dig gennem Stevns fra Faxe Ladeplads til Køge og byder på varieret natur.

  Digterruten

  Digterruten er en hyldest til digteren Martin A. Hansen og løber fra Solgårdsparken til Holtug Kirke og er udstyret med 6 rutepunkter med en bænk og et ruteskilt, der fortæller om det sted, man er og giver en kort oversigt over de tre fortællinger, som er knyttet til punktet.

  Friluftsguiden

  Find flere vandreruter i nærheden på friluftsguiden.dk.

Sidst opdateret

06.09.2021