Klag over støj, røg og møg

Du kan klage, hvis du er generet af støj, røg eller møg fra din nabo eller andre.

Stevns Kommune har mulighed for at gribe ind via miljølovgivningen i visse typer af sager om støj-, røg- og lugtgener. Det kan ske når vi vurderer, at genen er væsentlig og ligger ud over, hvad du almindeligvis må acceptere. Der er f.eks. faste regler for virksomheders støj til omgivelserne, ligesom du må acceptere en vis røgmængde fra skorstene til private brændeovne under optændingen.

Det er ikke altid, at naboer har samme opfattelse af, hvornår noget er generende. Før Stevns Kommune behandler din klage, vil vi altid forhøre os om, hvorvidt du selv har indledt en positiv dialog med den person du klager over. En klagesag kan ofte forværre en konflikt, som måske kunne være løst i fællesskab. Husk: Du kan ikke klage anonymt.

Klage - hvad kan jeg forvente?

• Hvilke klager kan jeg forvente at få behandlet?

Du kan forvente hjælp og vejledning ved væsentlige gener fra:

• Lugt eller støj fra landbrug, virksomheder og forretninger
    • Støj og støv fra midlertidige bygge- og anlægsarbejder
    • Røg fra private fyringsanlæg
  • Hvilke klager vil ikke blive behandlet?

• Anonyme klager eller klager der har karakter af nabochikane
    • Sager hvor kommunen ikke er myndighed
    • Forhold på privat grund, hvor der ikke er fare for miljøet
  • Afbrænding - hvad må jeg?

• Der må afbrændes tørt haveaffald i perioden 1. dec. til 1. marts, og kun i landzonen.
    • Der er særregler vedr. afbrænding den 23. juni.
    • Opdager du afbrænding uden for denne periode, og uden for kommunens åbningstid, skal du henvende dig til Østsjællands Beredskab, vagttelefon 33 43 18 00.
    • Regler for afbrænding af haveaffald (pdf åbner nyt vindue)
  • Skorstensrøg

• Støj og larm - hvad kan jeg gøre?

• Oplever du voldsom støjende adfærd fra private, skal du kontakte udlejer eller politiet
    • Er du generet af larm fra hunde ved naboen og de har 1-4 voksne hunde plus hvalpe, skal du kontakte politiet
    • Hvis du er generet af togstøj fra kørsel, skal du kontakte Lokaltog
    • Der kan ikke klages over støj fra børn på f.eks. legepladser eller skoler
    • For at imødekomme klager om støj fra byggeri, har Stevns Kommune udarbejdet et forskrift for Bygge- og anlægsaktiviteter
    • Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside om støj
  • Regler for hønsehold

Regler for hønsehold (pdf åbner nyt vindue)

• Hvad er reglerne for hobbydyrehold

• Skrotbiler

• For at forhindre at gamle biler står og lækker olie og kemikalier der forurener miljø og grundvand har alle pligt til at skrotte deres udtjente køretøjer.
  • Lugtgener fra husdyrbrug

• Husk på landet må man forvente at der periodevis forekommer lugt fra husdyrbrug
    • Ved helt uacceptable lugtgener fra staldanlæg kan du kontakte Stevns Kommune
    • Klager over lugtgener fra udbringning af husdyrgødning kan som udgangspunkt ikke behandles